Аласанію відсторонили не через відсутність подій за участю голів держави — Лебедєва

Відсутність в ефірі Суспільного мовника подій за участю керівників держави не була причиною розірвання контракту ПАТ "НСТУ" із Зурабом Аласанією.

Про це повідомила голова Наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва на своїй сторінці у Facebook.

"Утримувалася від коментарів, бо не можу цього робити, поки не затверджено протокол. Але... У зв’язку з тим, що низка видань поширила неправдиву інформацію щодо мотивів розірвання контракту ПАТ "НСТУ" з З. Аласанією, повідомляю, що відсутність висвітлення важливих подій за участю перших осіб держави Суспільним мовленням НЕ була причиною даного рішення", - написала Лебедєва.

Вона також опублікувала проект рішення "Про дострокове припинення контракту з Головою правління ПАТ "НСТУ" Аласанією З.Г.".

"Уривок проекту рішення, який цитує, зокрема, З. Аласанія, був запропонований одним з членів Наглядовоі ради В’ячеславом Козаком і лише частково увійшов в остаточне рішення Ради. Аби уникнути інсинуацій, публікую повний текст одного з проектів рішень. Цей текст, повторю, НЕ став рішенням Ради. Остаточна мотивація припинення контракту з Аласанією буде оприлюднена у найближчі дні", - повідомила голова Наглядової ради.

Як зазначено у проекті рішення, за 15 місяців (з липня 2017 року по жовтень 2018 року) на оплату діяльності дублюючих органів було витрачено понад 8 млн грн.

В одному з пунктів В. Козак написав, що під керівництвом Зураба Аласанії компанія веде незбалансовану і суперечливу фінансову політику, що преміювання керівного складу здійснюється правлінням непрозоро, що голова правління "не спромігся впорядкувати фінансову звітність компанії".

Читайте також: Аласанія не виключив суду з Нацрадою через своє звільнення

1 лютого голова правління НСТУ Зураб Аласанія опублікував частину проекту рішення Наглядової ради, на якому, за його словами, базується його відсторонення.

У документі ідеться про те, що Аласанія "не організував мовлення каналу UA: Перший ні як суспільно-політичного каналу (відповідно до вимог закону), ні як каналу інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва (як зазначено у вказаній перехідній концепції)".

Також згадуються три події, дві з яких - за участю Президента України Петра Порошенка - не були висвітлені на телеканалі.

"Внаслідок цього канал, зокрема, не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок у новинах) такі важливі події, як Хресна хода за єдину помісну церкву 28.07.2018 р. (за участю щонайменше 65 тисяч громадян), засідання Генасамблеї ООН 26.09.2018 р. щодо вкрай важливих для України питань (включно з виступом Президента України), роботу ІХ Міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" (за участю глави держави)", – ідеться, зокрема, в документі.

Також зазначається, що під керівництвом Аласанії компанія упродовж 2018 року впроваджувала хибно зрозумілий принцип "відсторонення від влади", аж до повної політизації новин, що прямо суперечить вимозі місії ПАТ "НСТУ" – "Надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну і світ".

Як повідомлялося, 31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України ухвалила рішення про дострокове припинення контракту з головою правління ПАТ "НСТУ" Зурабом Аласанією.