Росія фокусує свою фейк-кампанію на Україні - EUvsDisinfo

Основні зусилля кремлівської дезінформаційної кампанії протягом 2018 року були сфокусовані на українських темах – конфлікті на Донбасі та анексованому Криму.

Про це повідомляється у підсумковому річному матеріалі проекту "ЄС проти дезінформації" (EUvsDisinfo), який спеціалізується на боротьбі з дезінформацією з боку Росії.

"З точки зору наративів, російська кампанія з дезінформації продовжувала фокусуватися на Східній Україні та Криму", - йдеться у повідомленні проекту, організованого оперативною групою зі стратегічних комунікацій (East Stratcom Task Force), яка була створена зовнішньополітичною службою ЄС.

Нагадується, що по "кримській темі" російська пропаганда у 2018 році, зокрема, поширювала фейкову історію про заплановане будівництво українською владою 120-кілометрового водного шляху, спрямованого на ізоляцію анексованого Росією півострова від материкової України. Як приклади російських фейків на тему Донбасу наводиться брехня про те, що українська армія вбила 10 тис. осіб на територіях, підконтрольних проросійським бойовикам, і що до України нібито направлено 14 інструкторів американських спецслужб, які мають допомогти українській владі отруїти водопостачання на Донбасі. Також російські ЗМІ продовжували просувати наратив, що Україна проводить дискримінаційну політику стосовно російськомовного населення, повідомляючи, наприклад, брехню про те, що в Україні немає жодної російськомовної школи.

"НАТО, MH17 і очікувані небезпеки вакцинації також залишалися улюбленими темами для російських тролів, медіа та влади", - повідомили в EUvsDisinfo.

Так, російське МЗС заявило про те, що Вашингтон не спромігся надати жодного супутникового зображення, пов'язаного зі збиттям літака MH17 над Східною Україною у 2014 році, хоча насправді Сполучені Штати опублікували відповідний знімок вже через п'ять днів після трагедії. Також, як і в попередні роки, російські ЗМІ активно намагалися дискредитувати НАТО, повідомивши, наприклад, фейк про те, що 7 німецьких пілотів покидають збройні сили своєї країни на знак протесту проти "військової кампанії НАТО проти Росії".

Як зазначають дослідники, 2018 рік приніс і низку нових тем для російської дезінформаційної кампанії: "Отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки на британській землі, наприклад, породило шквал фальшивих тверджень і звинувачень. EUvsDisinfo зафіксував понад 20 різних, часом суперечливих, наративів, пов'язаних із замахом на вбивство Скрипалів".

Читайте також: Від Росії йде головна загроза на міжнародному рівні - глава МЗС Польщі

В цілому ж, за оцінкою дослідників європейського проекту, у 2018 році спостерігалося зростання діяльності російських інтернет-тролів. З огляду на це, у експертів не викликав здивування той факт, що "Агентство Інтернет-досліджень" - "фабрика тролів" у Санкт-Петербурзі – у 2018 році переїхало в новий офіс площею 12 тис. кв. м, порівняно з площею попереднього приміщення 4 тис. кв. м.

Згідно з дослідженням, російські тролі використовують у 9 разів частіше англійську мову, ніж російську, "що відображає зростаючі з 2013 року російські зусилля з маніпулювання американськими виборцями".

Між тим, як зазначає EUvsDisinfo, у 2018 році зростання поінформованості про прокремлівську дезінформацію спонукало ряд урядів і організацій країн Заходу до вжиття заходів з протидії.

Так, влада США звинуватила 13 російських громадян у втручанні в президентські вибори 2016 року, інші розслідування щодо російських операцій впливу в США тривають. У Франції парламент ухвалив законопроект, який має припинити "маніпуляцію інформацією" під час виборів. Французькі урядові аналітичні центри також випустили 50 рекомендацій щодо боротьби з дезінформацією, а "Репортери без кордонів" опублікували 25 своїх рекомендацій, спрямованих на боротьбу з онлайн-залякуванням журналістів. Також у Німеччині було прийнято новий жорсткий закон про штрафи в розмірі аж до 50 мільйонів євро щодо технологічних компаній, якщо вони не зможуть усунути протягом 24 годин повідомлення, що містять ненависть або дезінформацію. У Фінляндії ж суд присудив тюремний строк та великі штрафи прокремлівським тролям за переслідування журналістки, що зробило Фінляндію першою європейською країною, яка вжила правові заходи проти інтернет-тролів.

Водночас, крім надання урядам більшої кількості даних, технологічні компанії також вжили заходи для припинення онлайн-кампаній впливу на своїх платформах. Так, Facebook заснував "Військову кімнату" (War Room) з 20 співробітників для боротьби з дезінформацією під час виборів по всьому світу та подвоїв до 20 тис. кількості співробітників, які контролюють контент на предмет дезінформації. Лише у травні та червні 2018 року Twitter закрив 70 мільйонів підозрілих рахунків.