Синод УПЦ КП змінив форму титулу предстоятеля

Синод Української православної церкви Київського патріархату затвердив повну та скорочену форму титулу свого предстоятеля.

Відповідне рішення було ухвалене в суботу на засіданні синоду під головуванням патріарха Філарета, повідомляється на сайті УПЦ КП

"У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській православній церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику помісних православних церков та інші істотні обставини, запровадити для предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату повну і скорочені форми титулу", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, повний титул має наступну форму: "Святійший і Блаженнійший (ім’я), архієпископ і митрополит Києва – матері міст руських, галицький, патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської лавр священноархімандрит".

Скорочений титул має наступну форму: "Святійший (ім’я), патріарх київський і всієї Руси-України".

Читайте також: 9 фактів про церкву, яку планують передати Вселенському патріарху

У відносинах з іншими помісними православними церквами допустимою формою є "Блаженнійший архієпископ (ім’я), митрополит Київський і всієї Руси-України" та похідні від нього.

За богослужіннями титул предстоятеля проголошується відповідно до текстів Служебника та Чиновника архієрейського служіння, прийнятих в Українській православній церкві Київського патріархату: "Святійшого (ім’я), патріарха Київського і всієї Руси-України".

Синод також вирішив "закликати всіх вірних Київського патріархату і усіх вірян продовжити підносити молитви за Вселенського патріарха Варфоломія, за Президента України Петра Порошенка і Верховну Раду України, за всіх, хто працює для досягнення єдності українського православ’я і проголошення Томосу про автокефалію УПЦ", а також висловити глибоку вдячність Патріарху Варфоломію та очолюваному ним Синоду Константинопольської матері-церкві за рішення, про які було оголошено 11 жовтня 2018 року у Вселенській патріархії. 

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: Анафему з Філарета Константинополь зняв одностайно - помічник Вселенського патріарха

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (яка є екзархатом Вселенського патріархату) заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.