Вступ до ЄС підтримує половина українців

Опитування

Трохи більш як половина українців вважають, що Україні треба стати членом Євросоюзу, близько третини з цим не згодні, і майже кожний десятий не визначився зі своєю позицією.

Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднив на засіданні круглого столу в Укрінформі 28 вересня експерт фонду, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Максим Паращевін.

"Стосовно орієнтації на Європейський Союз, зберігається підтримка на рівні приблизно половини населення (52%)", - сказав Паращевін.

Він поінформував, що приблизно третина (34%) з цим не згодні і ще 15% опитаних не можуть визначитися.

Експерт також зауважив, що у ставленні до членства в ЄС існують регіональні відмінності.

Найбільше хочуть бачити Україну в ЄС на Заході (79%) та в Центрі України (58%). Натомість на Півдні та Сході більшість респондентів наразі не поділяють євроінтеграційних прагнень - 58% та 57% відповідно в цих регіонах не вважають, що Україні потрібно стати членом ЄС.

Основними перевагами від членства в ЄС українці вважають підвищення життєвого рівня людей (38%), сприяння боротьбі з корупцією (27%) та вільне пересування людей за кордон (26%). Кожний п'ятий громадянин очікує, що членство України в ЄС сприятиме більш вільному доступу молоді до навчання в європейських університетах (21%). Водночас 26% опитаних українців вважають, що жодних переваг від членства в ЄС Україна не матиме.

Регіональні відмінності існують і в уявленні про переваги від членства в ЄС. Зокрема, якщо на підвищення життєвого рівня сподіваються 52% жителів Заходу, то в Центрі таких 40%, а на Півдні та Сході лише 27% і 26% відповідно. Не бачать жодних переваг у членстві України в ЄС 53% мешканців Сходу, 36% - Півдня і значно менше таких у Центрі (22%) і на Заході (8%).

Читайте також: Українці назвали найефективніші методи боротьби з корупцією

Абсолютна більшість населення (60%) вважає, що Україні важливо продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме державі перспективи членства. У регіональному розрізі найбільше поділяють думку про необхідність продовження проєвропейських реформ безвідносно до перспективи отримання членства в ЄС саме жителі Заходу (78%) та Центру (67%), тоді як помітно менше прихильників цієї думки серед жителів Сходу (48%) та Півдня (38%).

У відповідь на запитання хто, які сили найбільш активно сприяють процесам європейської інтеграції України, 44,5% опитаних назвали Президента, 27,6% - уряд, 14,8% - Верховну Раду.

Опитування проводилося з 16 по 28 серпня. Всього було опитано 2041 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.