Седлецька у суді оскаржила доступ ГПУ до її телефонних контактів

Головний редактор програми "Схеми" Наталія Седлецька оскаржила рішення суду, що надало доступ слідчим Генпрокуратури до її телефонних контактів і повідомлень за 17 місяців.

Як повідомив Радіо Свобода адвокат Седлецької Анатолій Попов, вона вимагає скасувати ухвалу суду, згідно з якою слідчі отримали доступ до її телефонних контактів.

Скарга була подана 11 вересня, розгляд справи призначено на 11.00 14 вересня.

"Зняття інформації з каналів зв'язку в такому обсязі і за такий довгий період, як 17 місяців, – це спосіб втручання в діяльність журналіста. Він можливий лише в разі виключної необхідності. Слідчий суддя, який видав постанову, це ніяк не досліджував. У постанові суду взагалі про це нічого не сказано. Суд виносив рішення за відсутністі самого слідчого, той не надавав суду достатніх обставин, які б вказували, що інакше неможливо встановити дані, які вони шукають", – сказав Попов.

Читайте також: Сюмар прокоментувала ситуацію навколо головреда "Схем"

Він заявив, що про засідання і рішення суду Седлецька дізналася з новин.

"Ми вважаємо, що було порушено права журналіста на захист своїх джерел, що були порушені права громадянина на захист. Ми сподіваємося, що апеляційний суд встановить й інші порушення та скасує постанову, якою слідчим надано доступ до даних за 1,5 роки з телефону журналіста", – сказав адвокат.

Читайте також: Луценко стверджує, що у "справі Седлецької" немає жодних підводних каменів

Попов зазначив, що визначення про доступ до речей і документів у звичайному порядку не підлягають оскарженню, але можливі винятки, коли мова йде про порушення конституційних прав і свобод.

На його думку, випадок з Седлецькою потрапляє під винятки.

Як повідомлялося раніше, Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки і головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за 17 місяців. У постанові суду, зокрема, йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки в період з липня 2016 року по листопад 2017 року і до місцезнаходження її телефону упродовж 17 місяців.

Читайте також: Журналістка "Схем" відмовилася надавати інформацію слідству - Луценко

Голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що Генпрокуратура не буде знімати вміст телефону журналістки.