Рада хоче кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону росіянами

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо запровадження кримінальної відповідальності за незаконний перетин державного кордону громадянами держави-агресора або іншими особами в інтересах агресора.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення законопроекту №7017 «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону» за основу проголосував 241 депутат.

При цьому були враховані зміни до законопроекту, озвучені представником Президента у ВР Іриною Луценко. Зокрема, ці зміни передбачають встановлення кримінальної відповідальності за перетин кордону для осіб, яким заборонено в’їзд на територію України, а також для осіб, які є представниками силових структур держави-агресора.

Також, за словами Луценко, планується криміналізувати злочин при незаконному перетині лінії розмежування.

Читайте також: Гроші, безробіття та ціни: у Росії зростає соціальна напруженість

Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею, яка передбачає, що перетин кордону зазначеними особами поза пунктами пропуску або без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості, карається позбавленням волі на строк до 3 років. Водночас те саме діяння, вчинене повторно або групою осіб, пропонується карати позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Якщо ж такі дії вчиняються із застосуванням зброї, то покарання передбачене у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Нині ж законодавство передбачає за такі дії лише адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 2400 грн) або арешту на строк до 15 діб.

Як повідомлялось, у січні 2015 року ВР визнала Росію державою-агресором.

30 червня 2017 року на адміністративній межі з анексованим Кримом у Херсонській області прикордонники затримали двох співробітників ФСБ РФ, які, за їхніми словами, нібито виконували роль порушників кордону під час навчань, проте збилися з маршруту і втратили орієнтування.