Експерти для Антикорупційного суду: вже є прізвища кандидатів

Перші кандидати до Громадської ради міжнародних експертів з відбору суддів Антикорупційного суду вже є та обговорюються.

Про це заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії України Сергій Козьяков під час експертної дискусії "Конкурс до Вищого антикорупційного суду. Quo vadis?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Можу сказати, що за наявною в мене інформацією, прізвища вже є, вони вже обговорюються. І в цьому плані я оптимістичний", - зазначив Козьяков, інформуючи про процедуру формування Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ).

Він нагадав, що до міжнародних організацій були направлені запрошення надати пропозиції щодо кандидатів, які б сформували ГРМЕ.

"Ми домовилися, що не пізніше 14 вересня нам будуть надані пропозиції. Знову ж таки ця дата була узгоджена з міжнародними організаціями", - додав Козьяков.

Читайте також: ВККС: на посади суддів Антикорупційного суду надійшло 12 заяв

Згідно з законом, зауважив Козьяков, має бути 6 членів ГРМЕ.

"У законі написано, що міжнародні організації, в яких є з Україною угоди щодо сприяння боротьби з корупцією, мають дати не менше 12", - повідомив Козьяков.

Як повідомлялося, 2 серпня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила два конкурси: на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та на 78 посад суддів Верховного суду. Подання документів на участь в обох конкурсах триватиме з 8 серпня 2018 року до 14 вересня 2018 включно.

Громадська рада міжнародних експертів – допоміжний орган Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який бере участь в оцінці доброчесності кандидатів до Антикорупційного суду та ініціює припинення участі в конкурсі недоброчесних кандидатів.

У ВККС заявляли, що запрошення для висунення кандидатів до Громадської ради з відбору суддів Антикорупційного суду направлено 15 міжнародним організаціям.