САП заявляє, що працівники НАБУ "зливають" дані про розслідування

Спеціалізована антикорупційна прокуратура стурбована систематичним розголошенням відомостей, які становлять таємницю досудового розслідування у кримінальних провадженнях НАБУ.

Про це інформує прес-служба САП.

“Спеціалізована антикорупційна прокуратура стурбована систематичним розголошенням відомостей, які становлять таємницю досудового розслідування у кримінальних провадженнях НАБУ. На даний час встановлені непоодинокі факти передання інформації, у тому числі і службових документів працівниками НАБУ третім особам”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, зокрема, що одним із народних депутатів у ЗМІ та соцмережах "нещодавно було поширено спотворену інформацію щодо ходу та результатів досудового розслідування окремих кримінальних проваджень". У САП наголосили, що, висвітлюючи такі дані, нардеп підтвердив власну обізнаність з витягами із службових документів НАБУ.

Уточнюється, що у цих документах були відомості про осіб, суб'єктів господарювання, які можуть бути причетними до ряду злочинів, та які наразі відпрацьовуються у рамках проведення слідчих дій, міжнародно-правової допомоги у межах ряду кримінальних проваджень, а також інша інформація, яка становить таємницю досудового розслідування та не підлягає розголошенню.

Читайте також: НАБУ завершило слідство у справі судді ОАСК

“Аналогічні випадки здійснюються систематично та стосуються низки досудових розслідувань НАБУ. Характер оприлюдненої інформації свідчить про те, що відповідний народний депутат отримує відомості, які становлять таємницю досудового розслідування, безпосередньо від службових осіб НАБУ, ще на стадії погодження відповідних процесуальних рішень”, - вважають у САП.

Підкреслюється, що за наслідками однієї із публікацій підозрюваній особі стало відомо про те, що щодо нього вирішується питання про повідомлення про підозру, і ще до фактичного прийняття такого рішення, як наслідок, ця особа покинула територію України з метою уникнення кримінальної відповідальності.

“З огляду на викладене Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою за фактом розголошення даних досудового розслідування, вчиненого слідчим, працівником оперативно-розшукового органу незалежно від того, чи приймала ця особа безпосередню участь в оперативно-розшуковій діяльності, досудовому розслідуванні внесено відомості до до ЄРДР за ч. 2 ст. 287 КК України”, - йдеться у повідомленні.

У САП поінформували, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, згідно з вимогами КПК України, буде доручено Управлінню внутрішнього контролю НАБУ.

У САП висловили сподівання, що ці обставини будуть всебічно, повно і неупереджено досліджені упродовж розумного строку відповідно до вимог ст. ст. 9, 28 КПК України, під процесуальним керівництвом “найпринциповіших прокурорів САП ГПУ”.