У мінеральній воді в пляшках знайшли мікропластик

Результати міжнародного дослідження мікропластику свідчать, що бутильована питна вода забруднюється від самих пляшок.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Orb Media (громадську журналістську мережу).

Досліджувались продукти одинадцяти виробників, які були придбані у 19-ти місцях, розташованих у дев'яти країнах. Забруднення різного ступеня було встановлене у 93 відсотках проб.

Навіть зважаючи на те, що сьогодні в оточуючому середовищі мікропластик є всюдисущим, токсикологи поки що перебувають тільки на початку пошуку відповіді на питання шкоди мікро-часток пластику в організмі. "Ми просто ще не знаємо, скільки цих частинок насправді потрапляють у кров", - каже керівник Центру екології навколишнього середовища Університету штату Аризона (США) Рольф Халден. "Багато з них можуть бути завеликими, - пояснює він. - І є небезпека потрапляння таких частинок у тканини організму".

Експертка у галузі отруйних для довкілля речовин Амстердамського вільного університету (Нідерланди) Гізер Леслі описує мікропластик як "забруднювач, що викликає занепокоєння". Вона має на увазі отруйну дію частинок пластику: "Якщо невеличкі частинки, скажімо, пластмаси, потрапляють у тканини організму, це може призвести до порушення клітин власлідок окислення, який, своєю чергою, спричиняє хронічні запалення. Наслідком цього ланцюга можуть бути багато захворювань", - каже Леслі.

Читайте також: У Вінниці збудують завод з виробництва сонячних панелей

Зараз проводяться дослідження на мишах, і є перші негативні результати.

Для токсикологів у вирішенні проблеми мікропластику йдеться не тільки про методи та процеси. "Ми масово виробляємо хімію вчорашнього дня, - каже Рольф Халден. - Споживач повинен чітко заявити, що він не хоче подальшого використання цих матеріалів".