Працівники довіряють новому Верховному Суду

Опитування

Опитування 420 правників та суддів продемонструвало високу довіру до нового складу Верховного Суду. 

Відповідні результати оприлюднив під час прес-конференції заступник голови Центру політико-правових реформ (ЦППР) Роман Куйбіда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Більшість респондентів - 52% вірять, що новий Верховний Суд може позитивно вплинути на підвищення довіри громадян та бізнесу до української системи правосуддя. Верховному Суду довіряє кожен третій опитаний - це дуже гарний показник на тлі загальної недовіри до судової влади", - зазначив Куйбіда.

Він розповів, що 37% опитаних довіряють новому ВС, 40% - довіряють лише окремим суддям, але не всьому складу ВС. Повністю не довіряють новому ВС лише 12% правників та суддів.

Водночас заступник голови ЦППР підкреслив, що 60% опитаних не вірять, що новий ВС буде спроможний протистояти політичним впливам. Також 44% вірить, що судді будуть некорумпованими, протилежної думки 46% респондентів.

Серед головних очікувань правників від ВС є створення електронної бази позицій суду зі зручною системою пошуку, розробка добре структурованої форми судового рішення, викладеного зрозумілою для широкого загалу мовою. Також правники хочуть, щоб у новому ВС були онлайн-трансляції всіх  відкритих судових засідань та повноцінна комунікація через інтернет і регулярні звіти перед суспільством.

На думку присутнього під час прес-конференції судді ВС Миколи Мазура, серед головних викликів нових суддів є 60 тисяч судових справ, які перейшли після припинення діяльності ВС та чотирьох вищих спеціалізованих судів.

 "Серед пріоритетів роботи Верховного суду - запровадження єдності судової практики та розробка структури і стандартів судового рішення для його зрозумілості", - зазначив він.

Як повідомлялося, новий ВС офіційно розпочне свою роботу 15 грудня поточного року.

Читайте також: Рада має намір реформувати дипломатичну службу

30 листопада на пленумі Верховного суду шляхом таємного голосування головою ВС обрано Валентину Данішевську, а її заступником - Богдана Львова.