Мовні дебати не вплинули на рух освітньої реформи - Кириленко

Мовний скандал жодним чином не вплинув на рух освітньої реформи.

Про це віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко сказав в понеділок у вечірньому ефірі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нічого у нас не призупинилося, просто усі сфокусувалися на дебатах навколо 7 статті (мовної)  і значною мірою штучно сфокусувалися, тому що деякі наші недоброзичливці з-за кордону хочуть там, за кордоном, робити на цьому політичний капітал", - сказав Кириленко.

Він наголосив, що суть освітньої реформи зовсім в іншому. Йдеться про 12-річну освіту, батьківське самоврядування, громадський контроль за навчальними процесом, нові освітні стандарти, потужніше фінансування, більші зарплати вчителям і ще багато чого, про оновлення матеріально-технічної бази ПТУ та низку інших позитивних зрушень.

Читайте також: Глава МЗС вірить, що Україна зможе порозумітися з Угорщиною

"Це все є у законі, бо він не тільки про мову. Українську мову ми дійсно шануємо, вона буде домінуючою в освіті і це без питань, але - це й про профтехосвіту, і про вищу освіту, і про загальні зовсім інакші стандарти освіти", - сказав віце-прем'єр-міністр.

"Нова освітня реформа не те, щоб призупинила, а вона навпаки семимильними кроками починає рухатися країною, і це буде помітно у наступному році" - переконаний Кириленко.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня проголосувала за реформу освіти. Ключовими її нововведеннями стала 12-річна школа і підвищення зарплат вчителям, але найконфліктнішим аспектом освітньої реформи стало мовне питання, тобто право національних меншин навчатися рідною мовою.