Про січових стрільців жителям Дніпра розповідали просто на однойменній вулиці

Дніпровські активісти-науковці під час акції на розі Січових стрільців і проспекту Яворницького розповідали містянам про те, хто такі січові стрільці.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив організатор акції, доцент кафедри історії України в Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара Олег Репан.

«Цю вулицю нещодавно перейменували на Січових стрільців. А українські січові стрільці - це національне військове формування у складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців у 1914 році. Саме вони визволили Дніпро від махновсько-більшовицьких військ 1 січня 1919 року. Через деякий час навіть Катеринослав (перша назва Дніпра) стали називати Січеслав, адже місцева інтелігенція вбачала великий символ у тому, що Катеринослав - серце січової землі, врятував від ворога полк під назвою січових стрільців, і підтримала пропозицію вчителів перейменувати місто на Січеслав», - розповів Репан.

Науковець зізнався, що асоціює цих вояків із бійцями АТО.

Організатори акції планують щотижня збиратися на перейменованих вулицях та розповідати дніпрянам, на честь кого вона названа.