СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали провести псевдореферендум на Херсонщині

Фото

СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали росіянам у проведенні псевдореферендуму під час тимчасового захоплення правобережної частини Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Затриманими є жительки Херсонської області. Після тимчасового захоплення регіону вони підтримали аресора та добровільно вступили до складу загарбницьких псевдовиборчих «комісій».

Встановлено, що у лавах місцевих «виборчкомів» фігурантки займалися фальсифікацією незаконного «голосування» щодо так званого приєднання Херсонської області до складу Росії.

Читайте також: Служба безпеки викрила керівницю підприємства на Луганщині, яка фінансувала «ЛНР»

Одна з колаборанток – жителька Бериславського району – у вересні 2022 року здійснювала подворові обходи населення в селищі Миколаївка.

Під час таких рейдів у супроводі озброєних російських військових зловмисниця примушувала людей віддати свій «голос» на користь Кремля. У разі відмови жінка погрожувала ув’язненням до російської катівні та «конфіскацією» приватного майна.

Після звільнення району фігурантка втекла до Кривого Рогу, де намагалася переховуватися від правосуддя в орендованій квартирі. Співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання та затримали.

Інша ворожа поплічниця затримана в селищі Комишани Херсонської області. Під час фейкового плебісциту вона погодилася стати так званим секретарем створеного загарбниками «селищного виборчкому», облаштованого у спортзалі місцевої школи.

Читайте також: СБУ оголосила підозру колаборанту з Херсонщини, який очолив окупаційний орган влади

На своїй псевдопосаді жінка особисто агітувала жителів селища взяти участь у фейковому «референдумі».

Обом фігуранткам оголошена підозра за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Підозрювані перебувають під вартою. Їм загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: Кримський підприємець-колаборант отримав три роки позбавлення волі

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня СБУ затримала колаборантку, яка організовувала фейковий референдум під час тимчасового захоплення Чорнобаївки Херсонської області.

Фото: СБУ