ВАКС дозволив Труханову зняти електронний браслет

Вищий антикорупційний суд України не продовжив строки обов’язків, покладених на міського голову Одеси Геннадія Труханова.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Телеграмі.

"Колегія суддів ВАКС не розглянула клопотання прокурора САП про продовження обов’язків, покладених на одного з обвинувачених у справі Одеського "Краяну", а саме міського голову Одеси", - йдеться у повідомленні.

Як нагадали у САП, у травні ВАКС застосував до Труханова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення 13,420 млн грн застави. Згодом за міського голову Одеси було внесено заставу та покладено відповідно процесуальні обовʼязки, зокрема носіння електронного засобу контролю.

Читайте також: ВАКС не відсторонив затриманого на хабарі голову Тернопільської облради

Прокурор САП 16 червня звернувся до ВАКС з клопотанням про продовження строків обовʼязків. Проте суд так і не встиг розглянути указане клопотання у відповідні строки. Як наслідок, строк дії обовʼязків у обвинуваченого сплив 5 липня.

"Наразі вирішується питання щодо звернення до суду з клопотанням про повторне накладення процесуальних обовʼязків на указану особу", - зазначається у повідомленні.

Наступне засідання у справі призначено на 26 липня.

Як повідомлялося, за даними НАБУ, у 2016 році Одеський міський голова Труханов спільно з іншими посадовцями міськради та представниками приватної компанії заволоділи коштами міського бюджету в сумі 92 млн грн.

Детективи НАБУ та прокурори САП у грудні 2016 року ініціювали накладання арешту на ці кошти, які були перераховані на рахунок компанії "ТОВ "Девелопмент Еліт". 24 січня 2020 року Труханову повідомили про підозру.

Читайте також: ВАКС продовжив на два місяці запобіжний захід Князєву

Загалом у справі заводу "Краян" НАБУ та САП притягнули до відповідальності 12 осіб.

У жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси було скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб — виконавців схеми, з-поміж них і Труханов. Зрештою суд виправдав усіх фігурантів цієї справи.

У лютому 2021 року Апеляційна палата ВАКС скасувала виправдувальний вирок Малиновського суду Одеси.

25 квітня 2023 року Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід Одеському міському голові з особистого зобов'язання на заставу у 30 млн 866 тис. грн у справі "Краяна".

Читайте також: ВАКС дав комерційному директору Павлоградського хімзаводу 4 роки в'язниці

4 травня ВАКС ухвалив заарештувати міського голову Одеси з можливістю внесення застави у понад 13 млн грн. Наступного дня гроші за Труханова вніс одеський депутат Дмитро Танцюра.

Також сторона захисту подала апеляцію, яку почали розглядати 9 травня.