Окупований Херсон відзначає День міста, поки - в соцмережах

17 вересня Херсон відзначає 244 роки зі дня заснування. 

Окупованих, але нескорених містян у Телеграмі привітав голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні Херсон відзначає 244-у річницю заснування. В мирний час – це місце сонця, а сьогодні – місто нескорених людей, які не бояться дивитися в очі ворогу і нагадувати, що Херсон – це Україна», - сказав голова ОВА у своєму зверненні.

Читайте також: Херсонці провели акцію на Майдані Незалежності

Янушевич подякував херсонцям за мужність і висловив упевненість, що наступний, ювілейний, день народження Херсон святкуватиме звільненим від окупантів.

Т.в.о. Херсонського міського голови Галина Лугова переконана, що навіть у такі складні часи День міста – це ще один привід підтримати один одного.

“Зараз єднання та згуртованість – важливі як ніколи. Не розбрат, а згуртованість”, – наголосила Лугова, інформує сайт міської ради.

Лугова нагадала, що у рамках святкування щороку проходила традиційна регата, присвячена пам’яті Маріуша Заруського, на яку приїздили друзі-поляки. Цього року, через вторгнення Росії в Україну, змагання відбулись у липні неподалік польського міста Ґданськ — у невеличкому мальовничому курортному селищі Рева, у затоці Балтійського моря. У змаганнях взяли участь 25 яхт.

Читайте також: На Херсонщині поліція фіксує воєнні злочини російської армії, зокрема, викрадення людей

«Так польські друзі підтримали Херсон і всю Україну у боротьбі з агресором», - підкреслила чиновниця.

Організатори регати в Польщі — Інститут національної пам’яті та ґміна Косаково — також підкреслили, що віддають шану пам’яті піонера польського вітрильного та морського виховання, альпінізму та лижного спорту, бригадного генерала Війська Польського, капітана розвідувального вітрильника Zawisza Czarny, який трагічно помер у Херсоні — в застінках в’язниці НКВС 8 квітня 1941 року.

Управління культури Херсонської міської ради запропонувало всім бажаючим долучитись до святкування в соціальних мережах і викладати дописи з фотографіями, віршами, піснями, малюнками тощо з хештегом #МійХерсон.

Читайте також: росіяни продовжують хаотично обстрілювати Херсонщину та викрадати людей

День міста Херсон відзначається в третю суботу вересня.

Як повідомляв Укрінформ, на тимчасово захопленій території Херсонщини жителі різних населених пунктів розповсюджують проукраїнські листівки, малюють графіті та знищують агітматеріали російських загарбників.