Про підозру у держзраді заочно повідомили 11 правоохоронцям із Запорізької та Херсонської областей

Працівники ДБР заочно повідомили про підозру у державній зраді 11 працівникам правоохоронних органів з тимчасово захоплених росіянами територій Запорізької та Херсонської областей.

Як передає Укрінформ, про це ДБР повідомляє у Телеграмі.

Восьмеро з них добровільно погодились "співпрацювати" з рф у незаконно створеному загарбниками правоохоронному органі у Бердянську.

За даними досудового розслідування, починаючи з квітня ці правоохоронці проводили обшуки за місцем проживання колишніх колег. Вони вивозили цінне майно, а у подальшому допомагали так званим "переселенцям з рф" розселитись у вкрадене житло.

Читайте також: Заступниці голови фейкового «верховного суду лнр» загрожує 15 років за держзраду

Також слідчі заочно повідомили про підозру у державній зраді трьом працівникам правоохоронного органу у Херсонській області. Вони від самого початку повномасштабної російської агресії добровільно погодились нести "службу" у так званому "Геническому райотделе полиции ГУ МВД в Херсонской области".

Усі колишні українські правоохоронці підозрюються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Їм загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Процесуальне керівництво здійснюють Запорізька і Херсонська обласні прокуратури.

Читайте також: Кримського суддю заочно засудили за держзраду до 12 років ув’язнення

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня у Службі безпеки України заявили, що ідентифікували та встановили місцеперебування усіх зрадників та їхніх "координаторів" з росії, причетних до організації псевдореферендуму у Херсонській області.

Основну роль в організації та проведенні псевдореферендуму загарбники планують віддати прокремлівській організації "волонтери zа росію". Під кураторством спецслужб рф її учасники мають розосередитись у регіоні для імітації підтримки загарбників місцевими жителями, а також створення постановочних сюжетів для російського телебачення.

Проте, згідно з перехопленнями, колаборанти "доповідають" своїм російським керівникам про те, що херсонці не сприймають ідеї "приєднання", чинять активний спротив та очікують на звільнення регіону від агресорів.