Післявоєнна відбудова громад має сприяти поверненню жителів - діалог U-LEAD

У процесі післявоєнної відбудови українських громад найважливіше сконцентруватися на створенні умов для повернення місцевих жителів, змушених виїхати через бойові дії.

Про це йшлося під час онлайн-діалогу, організованого Програмою "U-LEAD з Європою" щодо повоєнної відбудови українських громад, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, мер хорватського муніципалітету Липик Вінко Касана зауважив, що війна у Хорватії (1991-1995 роки) завдала шкоди країні, забрала близько 15 тисяч життів, до 300 тисяч громадян стали внутрішньо переміщеними, було пошкоджено близько 180 тисяч об'єктів інфраструктури. Проте Хорватії вдалося подолати наслідки війни, зараз вона є членом ЄС.

Читайте також: Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

"У процесі післявоєнної відбудови ми концентрувалися на відновленні шкіл, доріг, закладів охорони здоров'я, громадської інфраструктури, щоб забезпечити громадянам якісне життя", - зауважив Касана.

Мер додав, що післявоєнна відбудова - складний процес, який має орієнтуватися на громадян, оскільки треба сприяти у поверненні їх додому, забезпечити робочими місцями.

"Місто Липик, наша агенція розвитку, та інші міста Хорватії готові долучитися до різноманітних проєктів (в українських громадах - ред.) та надати допомогу. Я вірю в успішне відновлення в Україні та успіх спільних проєктів", - зауважив Касана.

За словами директора Пожешко-Славноської агенції регіонального розвитку (Хорватія) Сенки Хорват, місто Липик було повністю знищене внаслідок війни, але змогло відновитися, зараз це рекреаційне містечко, оскільки є природні джерела мінеральної води з часів Римської імперії. У Липику розливають мінеральні води, розвивають бізнес, зокрема спацентри, втілюють нові проєкти щодо розвитку штучного інтелекту, крім того, там функціонує іподром.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам Рівненщини облаштовувати прихистки для переселенців

"Важливо почати відбудову якомога раніше, поки люди ще хочуть повертатися, треба чітко визначити правила та мотиваційні моменти для відбудови. Щодо мотивацій, то у випадку Хорватії йшлося про повернення людей, тому необхідно було відновлювати житло та інфраструктуру", - зауважила Хорват.

Вона також підкреслила, що у процесі відновлення муніципалітети мають співпрацювати з центральною владою та закордонними партнерами.

Мер словенського муніципалітету Кочев'є (Словенія) Владімір Пребіліч зауважив, що у процесі відновлення також важливо залучити міжнародні інвестиції, в тому числі і для забезпечення робочих місць. Також він розповів, що необхідно підтримувати місцевий бізнес, стартапи, зокрема надавати підприємцям необхідну інформацію, розповідати про наявні можливості для розвитку бізнесу у громаді. Крім того, можна організувати безкоштовні курси з підприємництва для місцевих жителів.

Читайте також: U-LEAD ініціювала обговорення відбудови постраждалих від війни українських громад

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.