У Раді пояснили, кого не торкнуться зміни в переліку населених пунктів ОРДЛО

Зміни в переліку населених пунктів, які розташовані окремих районах Донецької та Луганської областей, не торкнуться пересічних мешканців тимчасово окупованих територій та населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів голова комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України Дмитро Лубінець.

"Простою мовою — абсолютно нічого не змінилося для людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Фактично Кабмін привів у відповідність до чинного українського законодавства норми щодо укрупнення районів та формування об'єднаних територіальних громад. От і все. Юридично — це просто зміна назви та приведення до відповідності проголосованих парламентом законів. Жодних нових змін люди не відчують — ні на окупованих територіях, ні на територіях, які межують із лінією зіткнення", — уточнив він.

Читайте також: Військова контррозвідка СБУ торік викрила понад 30 агентів на зборі секретних даних

Мета змін — актуалізувати питання належності тимчасово окупованих територій до складу України, оскільки зміни в чинному законодавстві стосуються всіх областей.

"Гадаю, ми передусім демонструємо, що політично — це наша територія. Якщо Верховна Рада проголосувала щодо укрупнення районів на території всієї України, абсолютно логічно, що цей юридичний процес має бути впроваджений і на тимчасово окупованих територіях. Тому це політичний крок", — продовжив голова комітету.

На його думку, реакцію Кремля на такий крок України прогнозувати важко, проте Україна повинна дотримуватися передусім власного законодавства та інтересів своїх громадян.

Читайте також: Центр стратегічних комунікацій спростував фейк РФ про закритий кордон і українців призовного віку

"Гадаю, Росія не виступатиме проти. Хоча все, що робить Україна, — Росія, якщо хоче, розповідатиме, що це "утиски" громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, робитимуть їм додаткові проблеми. Я хотів би звернутись до громадян України, які там проживають, і сказати: заспокойтесь, нічого не міняється. Ви як проживали, так і проживатимете. Не треба кудись бігти, міняти якісь папери. Все нормально, ми робимо свою справу", — підсумував Лубінець.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у межах процесу децентралізації в Україні вніс зміни до переліку населених пунктів, які розташовані в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Таким чином, ці території привели у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою України: укрупнення районів поширюється і на ОРДЛО. Зокрема, замість таких міст, як Донецьк, Луганськ, Макіївка тепер вказано, що це населені пункти Донецького, Луганського, Кальміуського, Горлівського, Алчевського районів тощо.