Зеленський приїхав поглянути на танкер Delfi

Фото, відео

Президент України Володимир Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера «Delfi».

Президент Володимир Зеленський відвідав з робочою поїздкою Одещину / Фото: Офіс Президента

Про це повідомляє Офіс Президента у Фейсбуці.

«Я сьогодні спілкувався вранці – всі готові, що треба? Щоб не було історії, що люди відпрацювали п'ять-шість ночей, а потім пішли відпочивати на вихідні. Як вам поставити конвеєрну роботу, підключити (тих, кого треба. – ред.)?» – зазначив Президент, звертаючись до представників компанії, яка займається підйомом танкера, повідомляє сайт Президента.

«Зараз ідуть дуже важливі етапи, щоб судно не тріснуло», – повідомив представник компанії.

Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії треба було розпочинати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив, що Міністерство готове забезпечити цілодобове підводне освітлення та роботу водолазів.

Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

«20 липня – це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність в усьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату. – ред.) – цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність», – сказав Зеленський.

Як повідомлялося, 22 листопада 2019 року танкер Delfi, що стояв в акваторії порту «Южний», був зірваний з якоря та сів кормою на мілину поблизу пляжу «Дельфін» в Одесі. Власник, який зобов’язався організувати та оплатити роботи зі зняття судна з мілини, досі не зробив цього.

Читайте також: Через витік палива з танкера Delfi в Одесі закрили пляж “Дельфін”

21 червня 2020 року поруч із судном виявили видимі сліди нафтопродуктів. Бонове загородження навколо судна було обірване, внаслідок чого стався розлив залишків нафтопродуктів.

22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного перебування судна Delfi (ч. 1 ст. 237 КК України). Досудове розслідування триває.

Нині на судні працюють водолази, які проводять огляд, випробування та підготовку до майбутнього відбуксирування.