На Сумщині 14-річний позивач відсудив у батьків аліменти на свою користь

Тростянецький районний суд Сумської області задовольнив позов 14-річного хлопця, який, проживаючи з бабусею, просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти.

Про це інформує портал Судова влада України за інформацією пресслужби суду.

“14-річний житель м.Тростянця, батьки якого розлучились і який проживав останні роки постійно з бабусею, звернувся до Тростянецького районного суду Сумської області з позовом, в якому просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти”, - ідеться в повідомленні.

Зокрема зазначається, що позивач просив суд стягнути на свою користь аліменти з матері у мінімальному розмірі, визначеному законом (50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), а також просив припинити перерахування аліментів, вже стягнутих у 2007 році рішенням суду з батька, які сплачувались матері на утримання дитини.

Читайте також: У Києві цьогоріч оголосили у розшук 111 боржників із аліментів

Також хлопець просив суд стягувати аліменти з батька безпосередньо на його користь, оскільки вважав, що мати неналежно, не в його інтересах ними розпоряджається.

У період розгляду судом справи хлопець досяг 15 років, закінчив 9 класів школи, вступив до училища у м.Харкові, де і проживає наразі у гуртожитку.

“Суд, всебічно розглянувши справу, заслухавши пояснення всіх учасників справи (дитини, матері, батька, бабусі), свідків, дослідивши всі подані сторонами докази, 1 жовтня 2019 року ухвалив рішення, яким позов задовольнив повністю”, - інформують у суді.

Читайте також: Цьогоріч на домашнє насильство поскаржилися удвічі більше людей, ніж у 2018 - експерти

Як зазначається, при вирішенні справи суд керувався положеннями ст. 179 Сімейного кодексу України, яка передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Згідно зі статтею, той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Також вказаною статтею передбачено, що неповнолітня дитина має право брати участь у розпоряджанні аліментами, одержаними на її утримання та на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Читайте також: В Україні працюють майже 150 громадських радників з юридичних питань

З рішенням суду, яке набуде чинності через 30 днів, можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У суді також наголошують, що Сімейний кодекс України передбачає право дитини, яка досягла 14 років, безпосередньо звернутись до суду за захистом свого права або інтересу.