Екосвідомість і туризм: Овруцька тергромада ухвалила стратегію

Децентралізація

В Овруцькій міській об’єднаній територіальній громаді на Житомирщині ухвалили стратегію розвитку до 2027 року, основними цілями якої є розвиток економіки та залучення інвестицій, покращення інфраструктури, туризм та економія енергоресурсів.

Розробляти стратегію розвитку Овруцькій ОТГ упродовж року допомагали фахівці Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Процес розробки стратегії – це постійні дискусії та навчання. В цьому і перевага нашої методики, адже після завершення розробки документа фахівці, які отримали знання та навички, будуть реалізовувати обрані проекти», - розповів кореспонденту Укрінформу радник з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгій Федорук.

Як повідомила начальник відділу економіки та інвестицій Овруцької ОТГ Оксана Левківська, розробляючи стратегію розвитку, вдалося визначити три пріоритетні цілі. Так, мова йде про забезпечення умов для сталого розвитку економіки громади та залучення інвестицій; покращення інфраструктури, підвищення якості надання послуг, збереження традицій і культури; розвиток туризму.

«Для реалізації різних проектів у громаді важливо, аби наповнювався її бюджет. Тому в рамках стратегії ми вирішили створити майстерню сільських ініціатив для розвитку самозайнятості населення. Плануємо навчати самозайняте населення у сільській місцевості, адже це також економічний потенціал громади. Відтак, люди проходитимуть навчання від етапу ідеї до історії свого успіху. Тобто, завдяки майстерні жителі сільської місцевості зможуть зареєструвати ФОП та створити нові робочі місця, а це надходження до місцевої казни», - сказала Левківська.

Крім того, у громаді прийняли програму підтримки сільського господарства з обсягом фінансування 1 млн грн. Вона передбачає грошову допомогу власникам великої рогатої худоби, бджолярам і тим, хто купує доїльні апарати.

Щодо залучення інвестицій, в Овруцькій ОТГ нині тривають громадські обговорення з приводу цільового використання земель, які громада отримала у власність. Завдяки проведеним аукціонам на ділянках розпочнеться будівництво різних об’єктів, власники яких також сплачуватимуть до місцевого бюджету податки.

У рамках підписаної Угоди мерів громада взяла на себе зобов’язання до 2030 року на 30% зменшити викиди вуглекислого газу. Задля досягнення мети в ОТГ розробили проектно-кошторисну документацію на термосанацію закладів освіти, залучають інвесторів для будівництва сонячної та вітрової електростанцій, а також запроваджують енергоменеджмент та енергомоніторинг у бюджетних установах. Не менше уваги в громаді приділяють реконструкції водогонів, заміні насосних станцій та встановленню станцій для знезалізнення води.

«Зараз прагнемо отримати інформацію, в яких закладах є економія енергоресурсів, а де перевитрати. Наша мета – показати жителям громади, що раціональне використання ресурсів дозволяє заощаджувати кошти, які потім можна використати на модернізацію», - додала Левківська.

Не менше значення для розвитку Овруцької ОТГ є управління твердими побутовими відходами. Громада потрапили до однорічного пілотного проекту у сфері поводження з відходами, який реалізується в рамках Програми «U-LEAD з Європою» і втілюватиметься спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ. Тож зараз просвітницьку роботу проводять серед школярів та дорослого населення, а також напрацьовують вирішення проблеми із сусідніми громадами і розглядають перспективу спільного будівництва сміттєсортувальної лінії.

До прикладу, у навчальних закладах започаткована екологічна акція «Подаруй школі троянду, а громаді – чисте довкілля», під час якої діти сортували сміття, потім його здавали і отримували за це гроші. Кошти підуть на придбання енергоощадних ламп для шкіл, саджанців рослин та благоустрій.

Як підкреслила Оксана Левківська, одна зі стратегічних цілей громади – це розвиток туризму. Там успішно працює туристичний маршрут «Кам’яна квітка». Крім того, зараз проводять інвентаризацію історичних і культурних пам’яток та готують проектно-кошторисну документацію для реконструкції колишнього панського маєтку в селі Хлупляни під готель.

Левківська також анонсувала, що нещодавно в Овруцькій ОТГ вперше стартував бюджет участі. На фінансування проектів жителів громади передбачено 500 тис. грн.

Читайте також: Майбутній уряд має продовжити реформу для збереження держави – експерт

Овруцька ОТГ створена у жовтні 2017 року. Вона об’єднала 16 сільських рад навколо міста Овруч. Громада охоплює територію площею понад 800 кв км, де проживає 34 тисячі населення.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.