На Львівщині високий рівень тіньового ринку праці

Ексклюзив

У Львівській області не вистачає робочих рук: чоловіки бояться офіційно влаштовуватися на роботу через мобілізацію, а з вимушених переселенців працевлаштувалися лише 8-10%. Понад 100 тисяч із них працюють у тіні та отримують зарплати в конвертах.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив начальник Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

«Тіньовий ринок праці в нас, на жаль, досить високий. З понад 250 тисяч вимушених переселенців лише вісім тисяч звернулися до центрів зайнятості, хоча за нашими даними понад 100 тисяч - це працездатне населення. Ці люди не ідентифіковані в економічному секторі області. Невідомо, де вони працюють і чи працюють взагалі. Чоловіки, які переїхали на Львівщину, не дуже хочуть офіційно влаштовуватися на роботу, бо бояться мобілізації. ВПО особливої активності не проявляють, оскільки впевнені, що скоро повернуться додому. Ми маємо ряд програм, які стимулюють роботодавців приймати переселенців на роботу. Але відсоток працевлаштування невисокий - 8-10%. Це не показник», - сказав Барилюк.

Він наголосив, що Львівщині зараз катастрофічно бракує робочих рук, адже ситуація, яка склалася на ринку праці в області, унікальна, і досі ще не було такого, щоб в обласному центрі зайнятості вакансії утричі перевищували кількість безробітних. Тоді як раніше було 10-12 чоловік на одну пропозицію.

Читайте також: На Закарпатті працевлаштовані менше як третина переселенців

«Порівняно із 2021 роком у нас на обліку перебувають удесятеро менше людей, які отримують допомогу. Тобто якщо було 30 тисяч, то зараз 3 тисячі. Багато людей виїхали, багато на фронті. Але ми заохочуємо усіма силами людей працювати, а роботодавців відкривати нові місця. За півтора роки ми надали мікробізнесу, малому бізнесу або людям, які хочуть розпочати власну справу, грантів на 500 мільйонів гривень. Також ми проводимо навчання та перекваліфікацію через систему надання ваучерів», - додав Барилюк.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській області створили цифрову платформу «Опліч», на якій розміщена інформація про інвестиційні об’єкти у Львівській області, чинні міжнародні та державні програми підтримки як для місцевого та релокованого бізнесу, так і осіб з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО).