На Львівщині презентували цифрову платформу для допомоги бізнесу та ВПО

На Львівщині презентували цифрову платформу для допомоги бізнесу та ВПО

PR
Укрінформ
У Львівській області створили цифрову платформу «Опліч», на якій розміщена інформація про інвестиційні об’єкти у Львівській області, чинні міжнародні та державні програми підтримки як для місцевого та релокованого бізнесу, так і осіб з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цифрова платформа - це частина великого проєкту від Міжнародної організації праці. У січні 2023 року було створене Львівське регіональне партнерство зайнятості «Опліч». Коли ми почали працювати з релокованим бізнесом, який прагне створити робочі місця, та людьми, які переїхали сюди і хочуть працювати, то зрозуміли, наскільки в подальшому є важливою ця платформа. Це місце, де люди можуть знайти усю потрібну їм інформацію», - наголосила голова ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

Цифрова платформа «Опліч» покликана сприяти місцевим та релокованим підприємствам. За час повномасштабного вторгнення  на Львівщину переїхало  237 підприємств. Новий онлайн - ресурс допоможе людям, які тимчасово приїхали з інших регіонів (близько 200 тис.), в інтеграції та успішній адаптації в регіоні.

Читайте також: На Прикарпатті стартує проєкт із будівництва 200 квартир для переселенців

«Цифрова платформа «Опліч» - це унікальний продукт в Україні. Ідея з’явилася ще півроку тому, і нам спільно з партнерами вдалося зробити її максимально зручною та простою. Вона передбачає зворотній зв'язок із підприємствами та людьми, які подають заявки, заповнюючи форму. Адмініструвати цю цифрову платформу буде наш департамент», - зазначив заступник директора департаменту економічної політики Львівської військової адміністрації Орест Гринів.

Під час презентації в Львівській ОВА ІТ-розробник Ростислав Малинич продемонстрував, як користуватися платформою «Опліч». Долучитися до неї можна вже зараз https://cp-oplich.com/ .

За словами Малинича, сайт має три основні «фішки». Перша - це розділ для бізнесу. Тут користувачі можуть отримати повну і регулярно оновлювану інформацію про програми підтримки; заповнити форму, щоб отримати допомогу від менторів; залишити запит, якщо є бажання релокувати бізнес на Львівщину, та отримати перелік площ для переїзду, які пропонує область.

Друга частина платформи створена для внутрішньо переміщених осіб. Вони теж можуть знайти тут різні програми підтримки та оформити запит на участь в них, здійснити пошук роботи завдяки зв’язку платформи з обласним центром зайнятості, а також знайти житло у запропонованій базі.

Читайте також: Підприємці торік отримали ₴181 мільйон за працевлаштування переселенців

«Останньою важливою частиною сайту є можливість залишити заявку на психологічну та юридичну підтримку та супровід. В найкоротший термін після заповнення форми із заявником зв’яжуться фахівці, щоб надати таку допомогу», - додав Малинич.

Як зазначила голова ГО «Жіночі Перспективи» Любов Максимович, цифрова платформа – це інструмент взаємозв’язку між тими, хто потребує допомоги, та тими, хто її може надати. І важливо, що мова йде про комплексну підтримку, оскільки представники різних громадських організацій, державних структур, органів влади та двох територіальних громад, Львівської і Моршинської, об’єдналися, щоб сприяти розвитку регіонального ринку праці.

За рік від започаткування Львівське регіональне партнерство зайнятості «Опліч» напрацювало кілька напрямків роботи, залучено кілька великих грантових проєктів. У межах допомоги малому та середньому підприємництву було проведено конкурс серед релокованих та місцевих бізнесів на отримання грантової підтримки. Бюджет конкурсу склав 240 тисяч доларів США. Було подано 183 заявки, з яких обрали 25 (10 релокованих бізнесів та 15 місцевих). Кожному із переможців надано грантову підтримку - 10 тисяч доларів США, на закупівлю техніки, обладнання, інструментів тощо. Підприємства, що отримали гранти, збільшили кількість робочих місць, сприяли зростанню зайнятості, зокрема з числа ВПО, жінок та молоді. Для сприяння згуртованості бізнес-середовища  Проведено низку бізнес-бранчів, які стали майданчиком для знайомств, мережування місцевого та релокованого бізнесів.

За напрямком сприяння працевлаштуванню та самозайнятості населення 125 осіб пройшли курс «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес». П’ятиденні тренінги, які вели сертифіковані тренери Міжнародної організації праці, відбулись у Львові, Моршині, Стрию, Самборі. Після навчання 51 людина взяла участь у конкурсі бізнес-планів. 27 переможців (10 внутрішньо переміщених осіб і 17 місцевих мешканців) отримали грантову підтримку до 3000 доларів США для ведення бізнесу. Передбачена також менторська підтримка для новостворених бізнесів.

«Разом із Міжнародною організацією праці ми провели ґрунтовне дослідження «Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі». Його висновки стали основою коротко термінових курсів перекваліфікації для жителів Львівщини та тих, хто переїхав із інших регіонів і шукає роботу. Людина може не стояти на обліку в центрі зайнятості, але пройти курси та навчання. Ми вибрали чотири фахи, які зараз найбільше затребувані, уклали угоди із чотирма коледжами, які мають оновлені програми для перенавчання спеціалістів. За рахунок гранту маємо кошти на оплату навчання для 50 чоловік, які виявили бажання. Серед спеціальностей: швачка, фахівець з металообробки, помічник кухаря та адміністратор готельно-ресторанного бізнесу. І я впевнена, що ми будемо розширювати ці можливості», - додала Максимович.

Виконавчий партнер Проєкту  - ГО  “Центр «Жіночі перспективи».

У межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та Федерального Уряду Німеччини та підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit ( GIZ) GmbH.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-