Україна в ОБСЄ: Росіяни бомблять українців заради «братерських відносин»

Росіяни вбивають українців та бомблять українські міста, цинічно говорячи при цьому про «спільну історію, культуру та долю» і переконуючи самих себе в тому, що тим самим вони зможуть добитися «братерських відносин».

Про це заявила заступниця очільника української місії при ОБСЄ Вікторія Кувшинникова під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер у Відні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Під час останнього засідання російська делегація цинічно відтворила свій старий наратив про «спільну історію, культуру та долю» російського режиму та України. Це демонструє величезне нерозуміння України та нашого народу з боку Кремля та його посланців», - заявила вона.

Кувшинникова вказала, що це нерозуміння вже призвело до трагічних висновків і рішень для самої Росії і також «пояснює, чому в Москві повірили в триденну агресію та те, що українці зустрічатимуть російських окупантів квітами».

«Тим не менш, на 792-й день повномасштабного вторгнення росіяни все ще намагаються переконати себе в тому, що вони можуть вбомбити Україну в «братерські відносини». І ми повинні пам'ятати, що означає це російське «братерство» на місцях», - заявила українська дипломатка, поінформувавши про останні ракетні атаки Росії на цивільну українську інфраструктуру та міста.

Вона також нагадала, що у нещодавньому звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зазначається, що Росія культивує на окупованих територіях України «задушливу атмосферу страху, яка використовується для посилення контролю над мешканцями, придушення інакомислення та опозиції, а також для примусу до підпорядкування».

«Скільки ще танків, військових кораблів та стратегічних бомбардувальників має знищити Україна, щоб російські політики та дипломати нарешті визнали, що українці хочуть і будуть будувати своє майбутнє як незалежну, суверенну та європейську державу?» - поставила риторичне запитання заступниця глави місії України при ОБСЄ.

Вона підкреслила, що риторика Росії доводить, що продовження війни проти України є фундаментальною загрозою для ОБСЄ та європейського порядку. І це лише підкреслює, що «будь-яка дискусія в рамках ОБСЄ має виходити з того, що Росія залишатиметься найбільшою загрозою для європейської архітектури безпеки».

Читайте також: Висновки шокують: Кулеба про звіт місії ОБСЄ щодо захоплення Росією цивільних українців

«Давайте будемо чесними, як можна обговорювати з Росією захист прав людини, безпеку кордонів, сталий розвиток, спостереження за виборами, торгівлю та зв'язок, доки її окупаційна армія продовжує обстрілювати мирні міста та вбивати мирних жителів? Як Росія може користуватися привілеями та правами, що випливають з участі в ОБСЄ, якщо вона порушує всі принципи Гельсінського декалогу? І як можна довіряти словам і обіцянкам Росії, коли трьох співробітників ОБСЄ вже два роки утримують у полоні?» - заявила Кувшинникова.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в інтерв'ю одному з італійських телеканалів, відповідаючи на запитання про можливість переговорів з Росією, Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що Росія не хоче миру і прагне тільки зруйнувати Україну.