Вступ до ЄС: у Єврокомісії розповіли, з чого починають скринінг законодавства України

Єврокомісія негайно розпочинає процедуру скринінгу законодавства України на відповідність законодавству ЄС, що є обов’язковою в процесі входження країни-кандидата до ЄС, а також протягом кількох наступних тижнів представить Раді ЄС проєкт рамкових умов для переговорів з Україною про членство.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявила речниця Європейської комісії Ана Пісонеро (Ana Pisonero), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Процес скринінгу розпочнеться негайно. Перший крок – це створення групи, яка розглядатиме різні дисципліни та охоплюватиме (аналіз) усього АКІ (Acquis Communautaire – зведення чинного законодавства ЄС – ред.). Процес скринінгу означає аналітичне вивчення відповідності (національного законодавства) до АКІ Євросоюзу. Як ви знаєте, в тому, що стосується переговорів про входження (до ЄС), АКІ розподілений на 33 глави та шість кластерів. Тож це буде перший крок команди, яка буде утворена і розпочне роботу негайно», - сказала речниця Єврокомісії.

Читайте також: Єврокомісія готує формат переговорів з Україною та починає скринінг її законодавства

Пісонеро також зауважила, що Єврокомісія вже розпочала роботу з проєктом рамкових умов для подальших переговорів з Україною, який буде представлений на розгляд Ради ЄС протягом «наступних тижнів».

За її словами, процедура скринінгу законодавства починається також і в Молдові.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн сподівається на консенсус у ЄС щодо €50 мільярдів для України

Як вже повідомлялося, під час зустрічі 14-15 грудня минулого року Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори з Україною про членство в ЄС, та доручила Раді ЄС розробити рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації для членства в ЄС, що були визначені Європейською комісією.

Сьогодні під час слухань щодо рішень Європейської Ради в ході пленарного засідання Європейського парламенту у Страсбурзі президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн дала високу оцінку проведеним Україною реформам та зазначила, що Єврокомісія розпочинає процес скринінгу українського законодавства.