Єльченко очікує від саміту НАТО часових рамок щодо вступу України або гарантій безпеки

Постпред України при ООН у 2015-2019 роках Володимир Єльченко очікує від Вільнюського саміту НАТО якщо не оголошення часових рамок вступу України в Альянс, то надання гарантій безпеки на кшталт Вашингтонського договору, але без статті 5.

Про це дипломат сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Єльченко зазначив, що наразі спостерігається «небачена активізація» підготовки до Вільнюського саміту НАТО.

«Всі ми розуміємо, що найкращим рішенням було б якщо не надання завтра членства України в НАТО, то принаймні оголошення якихось більш-менш зрозумілих часових рамок. Якщо це нереалістично, то... принаймні члени НАТО, і я сподіваюсь, що вони зараз саме це обговорюють, мають віднайти такий оптимальний варіант, який дозволить нам отримати ці самі гарантії безпеки від НАТО без членства», - сказав Єльченко.

Він додав, що називає це «Вашингтонський договір мінус стаття 5», тому що «всі прекрасно розуміють, що ніхто сьогодні війська НАТО вводити в Україну не збирається».

«Але принаймні, якщо будуть якісь рішення про довгострокове постачання зброї, про підписання якихось індивідуальних двосторонніх угод між Україною та найбільшими членами НАТО про безпеку і оборону, можливо, це на певний час замінить певним чином ті гарантії, яких ми очікуємо, і того членства, яке ми також дуже сильно очікуємо», - зазначив дипломат.

Читайте також: Дуда: Саміт НАТО має принести чіткі рішення про членство України в Альянсі

Як повідомлялося, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив 12 червня, що країни-члени Північноатлантичного альянсу під час саміту у Вільнюсі забезпечать Україні «потужний пакет» підтримки, який стане сигналом для Путіна, що міжнародна єдність залишається міцною і йому не вдасться домогтися своїх цілей.