Президент Чехії: Підтримка України – це не вибір, а необхідність

Країни вільного світу мають підтримувати Україну, оскільки її програш у війні з Росією означатиме також і програш вільних та демократичних суспільств.

Про це під час пресконференції за результатами саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) у Братиславі заявив президент Чехії Петр Павел, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Було чітко пояснено, чому ми повинні підтримувати Україну. І насправді, немає значення, що ми думаємо про Україну. Ми повинні сприймати це як питання принципу. Якщо ми хочемо жити у вільних та демократичних суспільствах, у той спосіб життя, яким ми дорожимо, то у нас немає іншого шляху. Адже якщо ми дозволимо Росії перемогти, то ми все це втратимо, раніше чи пізніше", - сказав він.

За його словами, підтримка України є "питанням необхідності", і це лідери країн також мають пояснювати своїм громадянам.

Читайте також: Президент Чехії закликає не відмовлятися від зусиль для розгрому РФ в Україні

"У нас просто немає іншої альтернативи. І тому важливо пояснювати це також нашим людям. Що це – не питання вибору, а просто питання необхідності", - заявив Павел.

Як повідомлялося, у Братиславі у вівторок відбувається зустріч лідерів “Бухарестської дев’ятки” (B9) за участі генсека НАТО Єнса Столтенберга. Головні теми переговорів – підготовка до липневого саміту НАТО і допомога Україні у відбитті російської агресії.

Читайте також: Лідери «Бухарестської дев’ятки» продовжать підтримувати Україну

Формат В9, або “Бухарестська дев’ятка”, створений з ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Крім Польщі та Румунії, до В9 також входять Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.