Шольц лобіюватиме ідею розширення ЄС, зокрема, членства України

Канцлер ФРН Олаф Шольц просуватиме ідею реформування Євросоюзу та його розширення, зокрема, членства України.

Про це політик говорив під час виступу в Європейському парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб посісти гідне місце у світі майбутнього – не вище і не нижче інших країн і регіонів, але на одному рівні з іншими, - ЄС має змінитися. Ми потребуємо нового геополітичного ЄС, розширеного, реформованого, модернізованого», - заявив канцлер.

Читайте також: Шольц - про парад у росії: Ця демонстрація сили нас не залякає

Глава німецького уряду нагадав, що в ЄС зробили вибір на користь «великої Європи» та запропонували країнам Західних Балкан, Україні, Молдові, а в перспективі Грузії перспективу членства.

«Ми сказали: ви належите Європі, ми хочемо, щоб ви були частиною ЄС. Йдеться не про альтруїзм, а про довіру та економічну доцільність. А також про довготривале забезпечення миру в Європі в часи змін після російської агресії. Геополітична Європа має тримати свою обіцянку безпосереднім сусідам», - заявив Шольц, розкритикувавши те, що з моменту надання перспективи Балканам пройшло вже 20 років, а процес тупцює на місці, це підриває довіру до ЄС.

Читайте також: У серпні Україна почне отримувати боєприпаси до установок Gepard - Шольц

Він зауважив, що розширений ЄС має бути реформованим, і пообіцяв пропагувати в Європейські раді ці реформи, переконувати скептиків. "Здійснення інституційних реформ, зокрема, запровадження принципу голосування кваліфікованою більшістю при ухваленні більшої кількості рішень", - сказав Шольц під оплески євродепутатів.

Реформування є вимогою часу, а модернізація системи голосування - центральним питанням і передумовою успішного розширення, додав урядовець. Він зауважив, що лише в пошуку компромісів ЄС буде більш дієвим.

Шольц звернув увагу, що з нинішніх 450 млн громадян населення ЄС може зрости до 500 млн після розширення, але частка європейців навряд чи збільшуватиметься, тоді як населення інших регіонів – так. Тим важливіше, щоб Європа говорила одним голосом.

Читайте також: Німеччина підтримує Україну на шляху до ЄС – посол

Водночас він застеріг від того, щоб дозволити іншим державам розколоти та розсварити їх. За словами Шольца, Європа майбутнього має будуватися з урахуванням уроків російської війни проти України, адже Європа рідко була більш згуртованою, ніж на тлі цієї агресії.

Канцлер висловив переконання, що світ 21 століття буде багатополярним, а не дво- або триполярним, як дехто мріє. "Таким світ уже є, а ті, хто продовжує ностальгувати фантазувати про велич, застрягли у минулому", - додав політик.

Шольц виступив у Європейському парламенті 9 травня, в День Європи.

Фото: ОП