Подоляк розкритикував правих популістів та соціалістів за бойкот виступу Зеленського

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк назвав дії "Австрійської партії свободи" (FPÖ) та "Соціал-демократичної партії Австрії" (SPÖ), які бойкотували виступ Зеленського у Національній раді, непідтримкою права України на самозахист.

Про це Подоляк заявив в інтерв’ю австрійській провідній газеті Die Presse, передає Укрінформ.

"Кожна партія суверенної держави може поводитися так, як їй подобається. Але у мене виникає питання: чи можна так легко порушити суверенітет Австрії? Йдеться не про нейтралітет. Питання Зеленського перед кожним парламентом: чи маємо ми право захищатися? Якщо хтось залишає (залу) перед виступом, то це означає, що державі, на яку напали, не надається право захищати свою територію", - прокоментував Подоляк питання про те, що депутати від FPÖ та SPÖ залишила залу Національної ради перед онлайн-виступом Зеленського.

Читайте також: В австрійському Клостернойбурзі праві популісти та соціал-демократи були не раді меру Бучі

За його словами, австрійські виборці "мають зробити власні висновки". "Якщо партія поводиться таким чином, то вона готова віддати австрійську територію будь-кому. І якщо хтось голосує за таку партію, він підтримує політику країни-вбивці. Інакше я не можу це розуміти", - заявив радник керівника Офісу Президента.

Водночас, він вказав на те, що Австрія є частиною об'єднаної Європи і "поділяє разом з нами спільні цінності".

"Європа засуджує дії росії та максимально підтримує Україну. Цим вона демонструє, що її цінності – це більше, ніж слова. Сьогоднішня війна в Україні – це не війна за територію. Це війна за цінності: за право бути такими, якими ми хочемо бути, а не такими, якими нас хоче бачити росія. Ми готові за це вмирати", - зазначив Подоляк.

Читайте також: У парламенті Австрії засудили бойкот Зеленського «друзями путіна» з Партії свободи

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 30 березня виступав з онлайн-промовою перед Національною радою Австрії. Водночас, ультраправа та проросійська Партія свободи (FPÖ) виступила проти промови Глави Української держави, оскільки його виступ як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії нібито є порушенням нейтрального статусу країни. Крім того, неофіційний бойкот виступу Президента України влаштували і в Соціал-демократичній партії – половина з її депутатів у Національній раді, включаючи лідерку Памелу Ренді-Вагнер, були відсутні під час виступу Зеленського.

Читайте також: Нейтралітет Австрії жодним чином не заважає нашій солідарності з Україною – Шалленберг

Крім того, 28 квітня мер Бучі Анатолій Федорук виступив на засіданні муніципальної ради австрійського міста Клостернойбург, однак представники "Австрійської партії свободи" та "Соціал-демократичної партії Австрії" у міськраді не стали вітати його промову, оскільки це – "не тема ради".