Боррель назвав неприйнятною заяву посла КНР щодо суверенітету колишніх радянських республік

Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав неприйнятними висловлювання китайського посла у Франції Лу Шає, який поставив під сумніви суверенітет держав, що постали на місці колишнього радянського союзу.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твіттері.

«Неприйнятні висловлювання посла Китаю у Франції, які ставлять під сумнів суверенітет країн, що стали незалежними після розпаду радянського союзу в 1991 році. ЄС може лише припустити, що ці заяви не є офіційною політикою Китаю», – зазначив він.

Читайте також: Подоляк про заяву посла Китаю у Франції: Дивно чути абсурдну версію «історії Криму»

Як повідомляв Укрінформ, китайський посол у Франції заявив, що країни, які колись були республіками у складі СССР, «не мають ефективного статусу в міжнародному праві», оскільки відповідна міжнародна угода, яка б ратифікувала їхній статус, на його думку, відсутня.

Офіційний представник Китаю також згадав про окупований росією Крим, зазначивши, що у цьому випадку все залежить від того, «з якої точки зору сприймати проблему», і що «все не так просто», а півострів «спочатку був російським».

Посол України у Франції Вадим Омельченко у відповідь припустив, що Лу Шає має проблеми з географією та нагадав, що такі заяви суперечать офіційній позиції Китаю.

Читайте також: У МЗС Естонії та Латвії викличуть китайських дипломатів через заяви посла КНР у Франції

З Критикою заяв китайського дипломата виступили Франція та країни Балтії.

Радник Офісу Президента Михайло Подоляк закликав Китай не переказувати пропаганду російських аутсайдерів, якщо він хоче бути «великим політичним гравцем».