Голова безпекового підкомітету Європарламенту: Ніхто не може сказати, що Україна не хоче миру

Після оголошення Президентом Володимиром Зеленським мирного плану з 10 кроків ніхто не може сказати, що Україна не хоче миру.

Про це заявила голова підкомітету з безпеки й оборони Європейського парламенту Наталі Луазо на пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Луазо зазначила, що делегація європарламентарів приїхала до Києва, щоб висловити солідарність та підтримку українському народові і обговорити основні ініціативи, запропоновані українською владою, зокрема, «Київський безпековий компакт» та запропонований Президентом Зеленським мирний план.

«Це чудово, що у такий момент, коли Україна стикається з такими великими наслідками війни, вона готова пояснювати свою «формулу миру» і те, як буде її застосовувати після війни. Ніхто не може сказати, що Україна не хоче миру, – вона намагається знайти свій шлях до нього», - сказала голова підкомітету з безпеки й оборони.

За словами Луазо, члени делегації також висловили чіткий меседж, що Європарламент продовжує підтримувати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні.

Читайте також: Зеленський не сумнівається, що з часом вдасться реалізувати українську формулу миру

«Ми будемо працювати стільки, скільки буде потрібно, щоб усі країни світу змогли підтримати цю ініціативу», - запевнила вона.

Голова підкомітету з безпеки й оборони також поінформувала, що на зустрічі з керівником Офісу Президента обговорювалася військова допомога Україні, збільшення допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури та підтримка України у питаннях санкцій проти росії.

«Ми будемо намагатися просувати наступний пакет санкцій якнайшвидше, бо ми чітко розуміємо, що Україна бореться не лише за свою незалежність та суверенітет, а й за наші цінності та безпеку», - зазначила Луазо.

Як повідомлялося, під час саміту G20 Володимир Зеленський проголосив мирний план, який має зупинити російську агресію.

План з 10 пунктів передбачає координацію міжнародних зусиль задля встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним з ключових положень плану є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Під час виступу перед учасниками саміту український лідер наголосив, що не повторюватиме помилок, допущених у минулому, тож не може йтися про жодні домовленості на кшталт «Мінську-3» або інші варіанти «заморожування конфлікту».

Читайте також: Єрмак: Україні потрібні надійний повітряний щит і міжнародні гарантії безпеки

23 листопада Європейський парламент визнав росію державою-спонсором тероризму.

19 травня Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом до ЄС про створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України.