Єрмак - про безпекові гарантії: Першим кроком може стати надання Україні систем ППО

Кількість держав, які підтримують Україну та не довіряють російській пропаганді, з часом зростатиме. Вже зараз Україна отримує позитивні сигнали від партнерів, що можливим першим кроком у напряму безпекових гарантій стане надання систем ППО.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час круглого столу, організованого американським Інститутом Брукінгса, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

Відповідаючи на запитання щодо труднощів із визнанням росії державою – спонсором тероризму, Єрмак наголосив, що рф – це країна, яка винна у жахливій війні в Україні, яка бомбардує цивільні об’єкти, вбиває мирних людей, створює концентраційні табори, тому вона має бути визнана світом державою – спонсором тероризму.

Очільник ОП нагадав, що за резолюцію на підтримку територіальної цілісності України проголосувало 143 члени Генеральної Асамблеї ООН. «І це ще один потужний сигнал того, що спільнота вільного світу має велике майбутнє, тому що має сильну позицію», – зазначив він.

За його словами, з тими країнами, які ще не визначилися, потрібно працювати наполегливіше, адже іноді позиція уряду змінювалася залежно від настроїв у суспільстві.

Читайте також: Адміністрація США контактує з Конгресом щодо визнання рф спонсором тероризму

«Тому так важливо, щоб люди в усьому світі знали правду про те, що відбувається в Україні. Ми дуже вдячні, що багато журналістів вільних медіа приїжджають в Україну й працюють тут, показують правду», – сказав Єрмак.

Він також зауважив, що багато світових лідерів змінювали свою думку після того, як відвідали Україну й побачили на власні очі наслідки російської агресії: «Тому що одна річ – коли ти бачиш щось по телевізору, а абсолютно інша – коли ти особисто відвідуєш Бучу, Ірпінь та інші міста».

Керівник ОП висловив переконання, що кількість країн, які підтримують Україну, зростатиме, адже всі адекватні люди прагнуть жити в мирі й не хочуть нової світової війни.

"Щодо деяких міжнародних організацій, які досі не зрозуміли, що з початком цієї війни світ змінився і вже не можна жити бюрократією в той час, коли хтось убиває людей, то, на думку Андрія Єрмака, у них немає майбутнього", - зазначають в ОП.

Крім того, Єрмак зауважив, що сьогодні на столах у лідерів провідних держав світу лежать рекомендації щодо безпекових гарантій для України, які розробила експертна група під його головуванням і колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Читайте також: Єрмак назвав головних стратегічних партнерів України

«Лідери дуже серйозно розглядають цей документ і перспективи України отримати ці безпекові гарантії. Звичайно, це велика робота. Звичайно, необхідний час. Але це абсолютно реально. Ми отримуємо дуже позитивні сигнали від наших партнерів, що можливим першим кроком у цьому напрямі стане надання систем ППО. І коло гарантів складатиметься з країн, які виготовляють такі засоби», – сказав Єрмак.

Керівник ОП також поінформував вучасників круглого столу про роботу в напрямку посилення санкційного тиску на росію. У найсвіжішому документі, який запропонувала Міжнародна група щодо санкцій проти рф, яку очолюють Єрмак і ексрадник президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол, містяться рекомендації світовим урядам щодо застосування санкцій до членів партії «Єдина росія», російських пропагандистів, лідерів думок і зірок шоу-бізнесу, які поширюють кремлівську пропаганду.

«Це надзвичайно потужний аргумент, і ми чекаємо, що ці санкції будуть застосовані якнайшвидше. Тому що ця війна – злочинна, і російські громадяни мають відчути відповідальність за неї й припинити підтримувати політику Кремля», – зазначив глава ОП.

Відповідаючи на запитання, чи хтось зі світових лідерів чинить тиск на Україну з метою початку переговорів з рф для якнайшвидшого завершення війни, керівник ОП нагадав слова Президента Володимира Зеленського, який свого часу зауважив, що на нього може тиснути лише його маленький син.

«Якщо бути відвертим, я не відчуваю жодного тиску. І навіть якщо у когось це є на думці, вони розуміють, що просити про це немає сенсу», – сказав Єрмак.

Читайте також: РНБО пропонують додати в санкційний список іще 1000 причетних до війни росіян

Він наголосив, що до війни лідери багатьох країн світу споживали російську пропаганду та на її основі намагалися вибудовувати з рф дипломатичні та економічні зв’язки.

«Але під час цієї війни Україна, українська армія та народ зруйнували багато російських наративів і показали, що можна не боятись і не сприймати надто серйозно все, що говорить російська пропаганда, а натомість пропонувати наші – вільного світу – ідеї, наші наративи, нашу політику. Тому що ми – на боці світла», – заявив Єрмак.