Стефанчук закликав бельгійський парламент підтримати євроінтеграцію України

Фото

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Сенату Федерального парламенту Бельгії Стефані Д’Оз і попросив про підтримку України на її шляху до членства у ЄС.

«Українці складають екзамен на відповідність європейським цінностям і європейським принципам ціною життя. І це для нас є визначальним. Європа це бачить і підтримує», — зауважив Голова Верховної Ради.

Він підкреслив, що війна в Україні - війна проти європейських цінностей, проти права на вибір як фундаментальної європейської цінності.

«24 лютого росія, порушивши всі можливі заборони, кинула виклик Європі. Я дуже хочу, щоби через 4 місяці, 24 червня Європа дала відповідь росії», - наголосив Голова ВР.

Також Руслан Стефанчук подякував за підтримку, яку Україна отримує на рівні санкцій проти росії, де Бельгія лідирує серед країн, які утримали капітали рф - це 200 млрд євро.

«Ми хочемо попросити вас і далі підтримувати цей санкційний тиск, допомагати з виділенням зброї для України. Путін перейшов у тривалий конфлікт, тому що це для нього вигідно… Це викликає забуття. Тому для нас важливо діяти швидко й у воєнному, і в економічному стані», - зазначив Стефанчук та запросив Бельгію до участі в післявоєнній відбудові України.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання продуктової безпеки, яка сьогодні стала нагальною у всьому світі. Голова українського Парламенту наголосив, що у її вирішенні є спільна відповідальність і України, і ЄС.

«Ми вже пройшли шлях від путінського «візьму Київ за два дні» - до 110-го дня повноцінної повномасштабної війни, де українці демонструють вершину людської стійкості», - закцентував Спікер українського парламенту, зауваживши, що Україні негайно потрібна новітня зброя, щоби припинити війну на виснаження.

Читайте також: Кандидатство України в ЄС: українці хочуть почути спільне європейське "так" – Стефанчук

На завершення він звернувся до бельгійського парламенту із закликом визнати важливі сьогодні для України речі: геноцидом українського народу Голодомор, який відбувся 90 років тому, та дії росії в Україні під час російсько-української війни.

«Ми здійснюємо впровадження в Міжнародному кримінальному суді й дякуємо Бельгії за підтримку цього впровадження. Для нас важливо отримати юридичну оцінку тому, що робить путін, і примусити його нести і юридичну відповідальність, і майнову, щоби він здійснив репарації в сторону України», - зазначив Стефанчук.

Голова Сенату Федерального парламенту Бельгії Стефані Д’Оз закцентувала, що допомога Європи більше не може залишатися на словах - важливо переходити на дії. Зокрема, Бельгія має зробити все, аби допомогти виграти цю війну.

Читайте також: Україна хоче отримати юридичну точку відліку шляху до ЄС - Стефанчук

«Ми працюємо над жорсткими санкціями - це перша річ, яку ми маємо зробити. Друга річ - ми маємо обговорити відбудову України після війни», - підкреслила д’Оз.

За її словами, завдяки війні українці та європейці як ніколи зблизилися. Вона вважає, що як Україна, так і Європа мають пройти довгий шлях для змін. Д’Оз вірить, що Україна має місце в Євросоюзі, а українці усвідомлюють вимоги для цього.

«Якщо ми зараз не можемо допомогти одне одному, то коли? У війни є жахливі наслідки, та є один позитивний: українці, бельгійці, та вся Європа зблизилися як ніколи раніше. Ми маємо підтримувати це зближення не лише на один день, а й надалі», - підсумувала вона.

Фото: пресслужба Апарату ВР