Потрібно переглянути право вето в Раді безпеки ООН – Кондратюк

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк під час ХХХІІІ конференції "Європа Карпат" у польському місті Красічин заявила, що в України немає часу на очікування допомоги й рішень від міжнародної спільноти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ВР.

"Потрібно переглянути право вето в Раді безпеки ООН та при ухваленні рішень щодо розширення Євросоюзу", - наголосила Кондратюк.

Віцеспікерка зазначила, що Україна очікує на винятково позитивне рішення щодо надання їй статусу кандидата у члени Європейського Союзу на саміті 23-24 червня, "бо скільки ще ми, українці й сталеві, незламні захисники "Азовсталі" та наші Збройні сили України, маємо доводити, що гідні бути європейцями, захищаючи кордони і мирне небо вільної Європи".

Читайте також: Кондратюк подякувала парламенту Естонії за всі рішення, ухвалені на підтримку України

Вона також подякувала Польщі, яка з перших днів масштабного вторгнення прихистила мільйони українців.

"Польща продемонструвала, що між нашими країнами й народами дійсно немає жодних кордонів", - зауважила Кондратюк та додала, що Верховна Рада високо цінує співпрацю з польським Сеймом і на рівні Парламентської асамблеї Україна-Польща.

Читайте також: Рада наполягає на виключенні росії з усіх міжнародних організацій - Кондратюк

"Ми постійно відчуваємо цю підтримку та готовність допомагати", - підкреслила віцеспікерка.

Під час свого виступу Кондратюк акцентувала увагу на тому, що в України немає часу на очікування допомоги й рішень, які європейська та міжнародна спільнота мають невідкладно ухвалити.

Читайте також: росію потрібно позбавити права вето в Радбезі ООН: Єрмак про обстріл під час візиту Гутерреша

За Україні вже сьогодні потрібна наступальна зброя, яка дозволить перемогти рф на полі бою й примусити її виплатити репарації на відбудову, наголосила вона, зауваживши, що збитки від російської агресії вже сягнули 600 мільярдів доларів.

"Водночас розраховуємо на активну участь європейських країн, зокрема і Польщі, у відбудові нашої країни. Вдячні за проведену у Варшаві конференцію, яка зібрала 6,5 мільярда доларів. Віримо, що це лише початок", - зазначила Кондратюк.

Читайте також: росія дискредитує всі міжнародні інституції, в яких бере участь - Зеленський

"Маємо разом перемогти та добитися невідворотного покарання міжнародним трибуналом воєнних злочинців із рф і тих, хто вчиняє геноцид Українського народу", - резюмувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 12 травня Кондратюк виступила в парламенті Естонії, де подякувала за всі рішення, ухвалені на підтримку України, зокрема за визнання геноциду українського народу, який вчиняє рф.