Україна розпочала головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону

Україна стала першою країною – не членом ЄС, яка взяла на себе головування у Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону.

Як передає кореспондент Укрінформу, урочиста передача головування Україні від Словаччини відбулася у середу під час завершення 10-го щорічного форуму зі Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR), який проходив 26-27 жовтня у Братиславі.

Україна головуватиме у Стратегії рік – до листопада 2022 року і відповідатиме за визначення пріоритетних напрямків співпраці країн в рамках ініціативи.

У виступі на форумі у Братиславі заступник міністра розвитку громад та територій з питань європейської інтеграції Ігор Корховий зазначив, що головування України фокусуватиметься на тому, як посилити співпрацю серед країн Дунайського регіону в рамках EUSDR для отримання взаємної користі.

Читайте також: Україна очолить стратегію ЄС для Дунайського регіону на 2022 рік

"Ми працюватимемо над тим, щоб знайти взаємовигідну ситуацію, щоб усі могли бути ефективними та результативними. Україна має щось отримати, і Стратегія ЄС також має щось отримати від України", - заявив він.

Заступник міністра відзначив, що Україна сильно просунулася у сфері цифровізації, і це є стратегічним пріоритетом розвитку країни. За його словами, "ми вже багато досягли й можемо багато чим поділитися у цій сфері".

Також велику увагу українське головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону приділятиме вирішенню важливої для всіх проблеми змін клімату та глобального потепління. "Зелена трансформація та декарбонізація – це один з тематичних процесів нашої програми та одне з ключових питань на наступний рік", - заявив Корховий.

Читайте також: «Дунайський шлях в ЄС»: у Києві пройшла церемонія до Дня Європи

Він указав на важливість для України вивчення досвіду сусідів по регіону. Зокрема, країн Західних Балкан, які "на крок попереду нас у плані євроінтеграції". Заступник міністра додав, що у рамках EUSDR Україна шукатиме можливості для покращення взаємовигідної співпраці з цими країнами.

Нагадаємо, Дунайська стратегія - це платформа і план дій співпраці 14 країн. Вони взаємодіють у сферах судноплавства, охорони навколишнього середовища, зокрема водних екосистем, включаючи збереження живих водних ресурсів. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.