Голосування закону про олігархів: Венедіктова ще не отримувала заяву «ЄС»

Відео

Офіс Генерального прокурора ще не отримав заяву від народних депутатів із фракції "Європейська солідарність" у Верховній Раді щодо можливого вчинення кримінальних прапорушень під час голосування за закон про олігархів.

Про це Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила під час брифінгу в медіацентрі "Слуги народу" в готелі Rixos-Prykarpattya, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До мене скарга ще не дійшла, є ж певні процеси, але вона обов‘язково дійде. Я сама це прочитаю, тому що історія кримінальних проваджень з політичними голосуваннями, це цікава історія… Коли побачу заяву, подивлюся саме, які акценти там прописані, тому що прописані вони юристами, а заявляються вони політики. Коли ми отримаємо докумети і коли чуємо, це ж можуть бути різні всесвіту. Тому чекаємо, коли прийде, будемо розбиратися", – сказала Венедіктова.

Читайте також: Арахамія каже, що закон про олігархів «застряг» в юридичному управлінні ВР

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати від фракції “Європейська Солідарність” 28 вересня подали заяви до Національного антикорупційного бюро, Офісу Генерального прокурора та Державного бюро розслідувань через можливе вчинення кримінальних правопорушень під час голосування за закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" №5599.

У заявах до НАБУ, ОГП та ДБР парламентарії посилаються на правопорушення, передбачені 351 (Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради) та 364 (Зловживання владою або службовим становищем) статтями Кримінального Кодексу України.

Читайте також: Жодної колізії поправок у законі про олігархів немає – Веніславський

23 вересня Верховна Рада ухвалила закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599). Депутати розглядали законопроєкт у другому читанні постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру, згідно зі статтею 119 Регламенту Верховної Ради. Під час голосування одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній. Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон через колізію правок.

У парламенті зареєстровано 12 проєктів постанов про скасування рішення Верховної Ради від 23 вересня про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" №5599.

Читайте також: У ЄС можуть самостійно скласти список небажаних українських олігархів

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова 2 жовтня взяла участь у виїзному засіданні парламентської фракції "Слуга народу" в Трускавці.

Фото: Слуга народу