У Єврокомісії назвали Раду «машиною прийняття законів», яку не спинила пандемія

У Єврокомісії схвально оцінюють втілення Україною внутрішніх реформ, що не призупинялося навіть у часи пандемії коронавірусу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця генерального директора Генерального директорату Європейської комісії з політики сусідства і переговорів з розширення Катаріна Матернова під час онлайн-виступу на конференції у Києві "Підсумки 6 років імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС".

"Перелік реформ в Україні вражає, особливо з огляду на ситуацію, адже країна знаходиться у стані війни, і це не лише військові дії, але й кампанія дезінформація та гібридна війна. І це також реформи, які проводяться під час пандемії. І кожного разу, коли я чую коментарі стосовно того, чи достатньо швидко приймаються закони чи ні, то все, що я можу сказати: ваша Верховна Рада – це машина прийняття законів, яка не призупинила свою діяльність під час пандемії, і це також дуже позитивно", - заявила вона.

Читайте також: Україна, Грузія та Молдова просять Єврокомісію допомогти з COVID-вакцинами

Матернова вказала на те, що завдяки створенню зони вільної торгівлі (ЗВТ) рівень двосторонньої торгівлі між Україною та ЄС з 2016 року зріс на понад 50%. "І це стало можливим не лише завдяки наближенню українського законодавства до права ЄС, щоб задовольняти вимоги стандартів Євросоюзу, але це також завдяки багатьом внутрішнім реформам, які Україна проводить", - зазначила вона.

Відзначаючи позитивну макроекономічну стабілізацію, реформу держуправління, децентралізацію, створення антикорупційних органів, анбандлінг "Нафтогазу", представниця Єврокомісії вказала на те, що шлях реформ все ще не пройдено.

Читайте також: Реформування законодавства про політичні партії: як подолати вождизм та кишенькові партії

"Порядок денний реформування – це як їхати на велосипеді в гору: щойно ви зупиняється, то скочуєтеся назад".

На цьому тлі Матернова особливо наголосила на важливості реформи судової системи в Україні та покращення корпоративного управління. За її словами, ці питання також стануть частиною оцінки виділення Єврсоюзом Україні другого траншу макрофінансової допомоги.

У ході виступу заступниця гендиректора Генерального директорату Єврокомісії з політики сусідства і переговорів з розширення також висловила сподівання, що скоро Україна та ЄС також зроблять черговий крок до покрашення співпраці та укладуть Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА).

Читайте також: Уряд розпочав діалог з партнерами про перезапуск реформи корпоративного управління

"Україна має величезну важливість для нашого "Східного партнерства", - наголосив Матернова.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс віцепрем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції і Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції СКМУ за підтримки проєкту ЄС Association4U проводять у четвер презентацію підсумків виконання Угоди про асоціацію. Презентація проходить у межах конференції “Підсумки 6 років імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС”. Захід приурочено до річниці підписання економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.