Реформування законодавства про політичні партії: як подолати вождизм та кишенькові партії

Реформування законодавства про політичні партії: як подолати вождизм та кишенькові партії

Укрінформ
24 червня, 13:00 - пресконференція на тему: “Реформування законодавства про політичні партії: як подолати вождизм та кишенькові партії”

Організатор: Інститут «Республіка».

Учасники: Юлія Кириченко - співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, членкиня правління Центру політико-правових реформ; Олександра Гліжинська - виконавча директорка Інституту «Республіка»; Ольга Коцюруба - старша юридична радниця Громадянської мережі «ОПОРА»; Світлана Конончук - виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень; Ігор Фещенко - провідний аналітик з політичних фінансів, Рух "ЧЕСНО"; Юлія Зальцберг - голова правління громадської організації "Інтегріті ЮА".

Коротко. Коаліція «За реформу політичних партій» працюватиме над змінами до законодавства щодо функціонування партій в Україні. Під час заходу спікери представлять напрацювання щодо реформи системи політичних партій в Україні.

Політичні партії — найважливіша ланка політичної системи, основа демократичного врядування та представницької демократії. Водночас показники довіри громадян до політичних партій знаходяться на межі можливого. Опитування громадської думки восени 2020 року від Центру Разумкова свідчить, що 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. А згідно з опитуванням Національного демократичного інституту 33% громадян не мають позитивного ставлення до жодної з політичних партій.

До того ж напередодні 25-річчя Конституції варто згадати, що одним із конституційних прав, згідно зі статтею 36 КУ, громадяни мають право “на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей”.

Проте зараз українські партії відірвані від суспільства та перетворилися на структури для захисту приватних інтересів, а не об’єднання громадян. Це призводить до популізму, вождизму, послаблення української держави та загроз цілісності країни.

Саме для подолання цього негативного явища і створюється громадська коаліція: «За реформу політичних партій», яка розпочне широкий суспільний діалог щодо нового законопроєкту «Про політичні партії». Цей проєкт закону, який уже розробили в робочій групі Верховної Ради, отримав високу оцінку з боку експертів Венеційської комісії та ОБСЄ. Він визначає найкращу модель регулювання партій, яка сприятиме розвитку української демократії та відповідатиме суспільним інтересам.

Довідково. Захід організовується Коаліцією РПР, Центром політико-правових реформ, Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” від Інституту “Республіка” в рамках проєкту “Право вибору”, що підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування, наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.

Додаткова інформація за тел.: 099 075 68 20 (Дмитро Кривошеєв, PR-менеджер Коаліції РПР або е-mail: dmytro.kryvosheiev@rpr.org.ua; 068 455 00 20 (Тетяна Кавуненко, керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада”) або е-mail: tatianacavunenko.gmail.com

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:

https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Громадські активісти закликають оновити законодавство про партії

Представники кількох громадських організацій утворили коаліцію "За реформу політичних партій" і закликають змінити законодавство щодо функціонування партій в Україні.

Про це представники громадянського суспільства повідомили на пресконференції в Укрінформі.

"Напередодні 25-річчя Конституції ми закликаємо чесно порушити діалог, що в нас є проблеми з політичними партіями, з внутрішньопартійною демократією, політичною корупцією, відверто їх ідентифікувати і спробувати насамперед дати законодавчу відповідь парламенту - ухвалити нову редакцію закону про політичні партії, яка буде стимулювати розвиток політичних партій, що будуть спроможні формувати політичну волю громадян через політичні партії" , - сказала співголова ради коаліції "Реанімаційний пакет реформ", член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

За словами виконавчої директорки Інституту "Республіка" Олександри Гліжинської, наразі неможливо реалізувати конституційне право представляти свої інтереси через політичні партії.

"Тому що ні для кого не секрет, що політичні партії на сьогоднішній день є здебільшого олігархічними, вони є досить закритими структурами, і так само внутрішня демократія як така на сьогодні не працює. Це ще раз говорить про те, що давно назрів момент, що нам потрібно змінювати чинне законодавство. Це призводить до того, що громадяни фактично не довіряють політичним інституціям і не хочуть мати жодної справи з політичними партіями", - зазначила вона.

Гліжинська додала, що новий законопроєкт про політичні партії, який допоміг би реформувати сферу діяльності партій, є вкрай необхідним.

"Це, по суті, той законопроєкт, який має бути найближчим часом ухвалений Верховною Радою", - зазначила експерт.

Учасники коаліції "За реформу політичних партій" у своїй заяві наголошують, що ухвалений 20 років тому закон «Про політичні партії в Україні» не зміг стимулювати розвиток партійної системи та збільшити довіру громадян-виборців до політичних організацій.

"Новий закон «Про політичні партії в Україні» має розширити можливості впливу насамперед членів політичних сил і виборців та формування політик, створити належні умови для справжніх соціальних ліфтів і допомогти партійним організаціям, без втручання у їхні програмні чи ідеологічні засади діяльності, стати більш демократичними", - наголошують громадські активісти.

До коаліції наразі доєдналися: громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ»; Центр політико-правових реформ; громадянська мережа ОПОРА; рух ЧЕСНО; всеукраїнська ініціатива «Активна громада», Інститут «Республіка»; Інтегріті ЮА.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

                                                                                 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-