Зеленський: Законопроєкт про деолігархізацію – це лише початок

Президент Володимир Зеленський називає законопроєкти про деолігархізацію фундаментом і чекає інших законодавчих ініціатив щодо боротьби з корупцією та монополією.

Про це він заявив у виступі на форумі «Україна 30. Економіка без олігархів», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я особисто, як і все наше суспільство, чекаємо швидких та зрозумілих законодавчих ініціатив, які мають запровадити ефективні антитрастові інструменти для подолання цієї олігархічної системи», - зазначив Зеленський.

Президент розповів, що «зробив перший крок», подавши до парламенту законопроєкт про деолігархізацію. На його думку, цей проєкт закону - важливий, аби демонтувати «визначальний вплив олігархів на життя, на нашу політику, на майбутнє Української держави».

Глава держави підкреслив, що цей законопроєкт є початком і фундаментом подальшої нормативно-правової бази для боротьби з корупцією та монополією.

«Усім варто остаточно зрозуміти, що державні інституції та суди мають бути незалежні не тільки від інших гілок влади, але і від великого бізнесу. Політичні партії, ЗМІ, державні службовці всіх рівнів, судді, правоохоронці, наглядові ради державних підприємств - усі повинні функціонувати без підтримки та впливу цього великого олігархічного капіталу», - сказав Зеленський.

Читайте також: Українські реформи підривають пов’язані з Росією та олігархами особи – Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

4 червня Зеленський заявив, що у разі спроб домовленостей із народними депутатами щодо провалення законопроєкту про деолігархізацію питання про статус олігархів він винесе на всеукраїнський референдум.