Україна не зверталася до Венеційської комісії з приводу законопроєкту про олігархів

Україна не зверталася до Венеційської комісії щодо законопроєкту про деолігархізацію, бо «довелось би чекати приблизно пів року на висновок».

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю виданню «Факти», передає Укрінформ.

«Ні. Цей законопроєкт буквально два тижні тому був фіналізований та зареєстрований у Верховній Раді. Тому навіть фізично складно очікувати від них настільки швидкої реакції. Якби його й направили до Венеційської комісії, то довелось би чекати приблизно пів року на висновок. Президент очікує отримати результат швидше», - сказав Малюська, відповідаючи на запитання, чи Венеційська комісія надавала висновки щодо законопроєкту про деолігархізацію.

На уточнення, чи планують звертатися до Венеційської комісії щодо цього законопроєкту, міністр відповів: «Я - ні. Напевно, це питання вирішуватиметься Президентом або, можливо, парламентом».

Читайте також: Як ставляться українці до планів Зеленського провести деолігархізацію

«Ми дійсно звертаємось до Венеційки у випадках, коли в них є велика тривала експертиза, зокрема в частині судової реформи, де ми досить часто «звіряємо годинники». Олігархи - досить ексклюзивна історія, тому я не впевнений, наскільки була б корисною позиція Венеційки. Передовсім, з огляду на втрату часу, необхідного для ухвалення закону», - додав міністр юстиції.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: Законопроєкт про олігархів не писався під окрему особу - Малюська

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.