В ОРДО заявили, що «відкрили справу» проти Казанського

Представники ОРДО заявляють, що в «республіці» «відкрито справу» проти члена української делегації в Тристоронній контактній групі Дениса Казанського.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив представник Окремих районів Донецької області України в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

За його словами, формальна частина засідання робочої групи ТКГ з політичних питань сьогодні так і не почалася.

Як зазначив Гармаш, «посол Морель дипломатично переніс її на 27 квітня. За цей час він сподівається, що ТКГ вдасться якось врегулювати проблему з терористкою Маєю Пироговою, яку ОРДО приводять на переговори без будь-якого офіційного статусу і легітимізації. Україна, як відомо, заявила, що не сидітиме за одним переговорним столом (нехай і віртуальним) з людиною, засудженою судом і оголошеною в розшук».

«Запрошені РФ представники ОРДО сьогодні підійшли до проблеми «творчо» і, симетрично Україні, заявили, що в «республіці» відкрито справу проти члена української делегації Дениса Казанського, тому для них є неприйнятною його участь у переговорах. Це через 11 місяців роботи Дениса в ТКГ! Його звинувачують за статтею, яка передбачає смертну кару з конфіскацією майна», - написав Гармаш.

«Правда, запрошена РФ з ОРДЛО експерт товариш Михайлова не змогла відповісти на питання офіційного представника України в політичній підгрупі Андрія Костіна, «судом якої держави засуджений пан Казанський?» - зазначив журналіст.

Читайте також: Росія знову перетворила ТКГ на фарс, весь час пішов на суперечки - Казанський

Також він повідомив, що, крім обміну Пирогової на Казанського «російські представники з ОРДЛО запропонували ще два варіанти: просто ігнорувати факт наявності кримінальних справ і продовжувати працювати з Пироговою і Казанським; або взагалі продовжувати переговори тільки «офіційними" представниками «сторін», без участі експертів і радників».

Як підкреслив Гармаш, представник України залишився принциповим: всі члени української делегації введені до неї офіційними нотами МЗС і будуть брати участь у засіданнях робочих груп та ТКГ.

Також Костін нагадав, що «сторонами переговорів є Україна і Росія за посередництва ОБСЄ; ОРДЛО - не є членами ТКГ», - зазначив Гармаш.

Загалом, заявив він, «трюк, задуманий Росією для усунення з переговорного процесу легітимних представників ОРДЛО від України або перетворення політгруппи в пріснопам'ятну «Консультативну раду» - не вдався. Навіть на тлі військово-психологічного та інформаційного тиску Росії на Україну. Останнє - для мене особливо важливо».

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня українська сторона в ТКГ відмовилася від роботи в політичній підгрупі через присутність на переговорах «представниці» ОРДЛО Пирогової, засудженої в Україні за тероризм.

22 березня Гармаш заявив, що українська делегація в Тристоронній контактній групі не розмовлятиме з терористами на переговорах про ситуацію на сході України.