Стефанчук розповів, яким бачить законопроєкт про місцевий референдум

Народ України після ухвалення закону про місцевий референдум має отримати інструмент контролю, який збалансовував би представницьку й безпосередню демократію.

Як передає Укрінформ, про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час публічного обговорення на тему «Місцеві референдуми: пошук ефективного механізму народовладдя», повідомляє секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради.

«Разом крок за кроком ми напрацьовуємо дієвий інструмент прямої демократії для народу України, територіальних громад; виносимо на обговорення дискусійні питання щодо предмету, видів, кількості питань, правових наслідків і суб’єктів ініціювання місцевого референдуму, що є визначальними в законопроєкті про місцевий референдум. Окрім експертного середовища, переконаний, що цей законопроєкт має знайти своє втілення у відповідних обговореннях у межах територіальних громад, адже саме вони використовуватимуть цей інструментарій. Тому ми плануємо поїздки в різні регіони України», – розповів Стефанчук.

Читайте також: Судова реформа та протидія COVID: Стефанчук назвав головні завдання для Ради

За його словами, законопроєкт про місцевий референдум планують направити до Венеційської комісії з метою отримання висновку, який потім треба буде аналізувати й імплементувати в текст проєкту. «Планом законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік визначено, що законопроєкт про місцевий референдум має бути зареєстрований у квітні. Сподіваюсь, що ці терміни будуть дотримані. Однак ми дбаємо про якість, а не про швидкість прийняття. Адже це фактично рівень народної Конституції, за якою територіальна громада житиме, відповідно до прийнятих рішень», ­– зазначив Стефанчук.

Читайте також: Рада готує законопроєкт про відкликання народного депутата – Стефанчук

Він також зазначив, що законопроєкти про всеукраїнський та місцевий референдуми є пріоритетними, оскільки вони встановлюють стандарти прямої демократії, а на їх базі розроблятимуть інші законопроєкти щодо народовладдя.

«Ми орієнтуємося на шість-сім законопроєктів. Це законодавство, яке буде формувати філософію recalls, це законопроєкти про електронні петиції й щодо електронного голосування. Також плануємо напрацювати цілу низку законопроєктів про народовладдя в інших сферах, зокрема – у судовій гілці. Усі ці законодавчі ініціативи напрацьовуються паралельно», – уточнив політик.

Читайте також: Закон про місцеві референдуми: можна буде відставити міську раду, мера?

Законопроєкт про місцевий референдум розміщено на вебсайті Верховної Ради. Пропозиції й зауваження до нього можна надсилати на адресу: localreferendum@gmail.com до 11 квітня 2021 року включно.

Далі проєкт закону буде доопрацьований за результатами всеукраїнського обговорення та зареєстрований у Верховній Раді.

Як повідомляв Укрінформ, у березні проєкт закону "Про місцевий референдум" винесений на громадське обговорення.

Верховна Рада 26 січня ухвалила закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».