Поліція з’ясовує, хто ж таки «стежив» за Леросом

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя народного депутата Гео Лероса. 

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує юридична компанія «Міллер».

«За фактом порушення недоторканності приватного життя, що виявилося в незаконному збиранні, зберіганні та використанні конфіденційної інформації, поліція зареєструвала кримінальне провадження (ст. 182 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 25 лютого приблизно о 21:00 Лерос виявив особу, яка незаконно здійснювала стеження за ним, - тож невідомого чоловіка затримали на місці та викликали поліцію.

Після виявлення спостерігача на місце події до народного депутата прибув адвокат компанії «Міллер». По приїзду слідчо-оперативної групи було проведено поверхневий огляд чоловіка, невідкладний обшук його автомобіля, огляд місця події та перевірку машини Лероса.

Читайте також: Прокуратура відкрила дві справи за «плівками Лероса» - адвокати

Юристи пояснили, що авто парламентарія оглядали, щоб перевірити наявність незаконного обладнання, що передає місцезнаходження нардепа.

У результаті цього було вилучено спеціальні технічні пристрої та засоби, за допомогою яких здійснювалось візуальне спостереження. Також було виявлено листування спостерігача з невстановленими особами, які між собою звітують про місцезнаходження, пересування та комунікації Лероса. А у телефоні затриманого чоловіка було виявлено велику кількість фото-, відеоматеріалів, на яких зафіксований Лерос.

Читайте також: У справах про підпал авто Лероса і Богдана ще тривають експертизи - глава Нацполіції

«Усе це – прямі докази порушення недоторканності приватного життя», - зазначають юристи.

Окремо уточнюється, що затриманий мав при собі копію посвідчення, виданого на ім’я підполковника СБУ Золотова Євгенія В'ячеславовича. У компанії відмітили, що документ був дійсним до 31 грудня 2014 року.

«Тому адвокати нашої компанії направили до СБУ запит, аби з’ясувати – чи працює ця особа в СБУ станом на сьогодні. І якщо ні – причини її звільнення», - йдеться у повідомленні.

Наразі юристи ініціювали проведення слідчих дій, зокрема - встановлення та допит осіб, які проводили спостереження спільно із затриманим; встановлення та проведення допиту третіх осіб, яким передавалась інформація; зняття інформації з електронних інформаційних систем та їх дослідження.

Також, як уточнюється, було ініційовано отримання відеозаписів з камер відеоспостереження на місці вчинення протиправного діяння та за місцем проживання Лероса і проведення інших необхідних дій.

У компанії «Міллер» висловили сподівання, що поліція встановить особи спільників чоловіка та замовників стеження найближчим часом.

Як повідомлялося, ввечері 25 лютого народний депутат України Гео Лерос на своїй сторінці у Фейсбуці зробив публікацію, в якій заявив про буцімто стеження за ним з боку “бригади СБУшників”. Як аргумент, що стежать за ним саме співробітники СБУ, народний депутат опублікував фото посвідчення СБУ одного із людей, які за ним “стежили”.

У СБУ 26 лютого заявили, що Служба безпеки не має відношення до групи людей, які нібито стежили за народним депутатом України Гео Леросом.