Помпео відмовився підтримати вимоги демократів щодо розслідування імпічменту

Держсекретар США Майк Помпео назвав "залякуванням" спроби демократів у Палаті представників викликати працівників відомства та надати відповідні документи, які могли б розкрити додаткові деталі можливого тиску Білого дому на Україну.

Про це йдеться в офіційній відповіді держсекретаря главі Комітету в міжнародних справах Палати представників США, яку він оприлюднив у вівторок, повідомляє Укрінформ.

"Виходячи з глибоких правових та процедурних зауважень, запитувані комітетами свідчення надати неможливо", - написав Помпео.

Він назвав вимоги демократів у Палаті представників, які визначили дати для проведення слухань та подачі документів, пов'язаних із розслідуванням імпічменту президента Трампа "спробою залякування, знущання й неналежного поводженням" з представниками Державного департаменту США. У цьому зв'язку Помпео пообіцяв відповісти належним чином і застосувати всі доступні важелі, щоби попередити будь-які спроби законодавців "залякати відданих своїй справі професіоналів". 

Читайте також: Джуліані оприлюднив листи Волкера, які стосуються України

Таким чином він відповів на листи трьох глав комітетів Палати представників США, які вимагали до 4 жовтня надати документи щодо звернень Дональда Трампа та Руді Джуліані до українського уряду. Вони звинувачували Держдеп у спробах обструкції розслідуванню Конгресу, оскільки до цього вже неодноразово висилали повістки на отримання цих документів.

Тим часом, демократи назвали відповідь Помпео спробою залякати важливих свідків, які працюють, у тому числі, в Держдепартаменті США.

"Будь-які спроби залякати свідків або перешкодити їм свідчити в Конгресі, в тому числі співробітників Державного департаменту, порушують закон і розглядатимуться як свідчення про перешкоджання розслідуванню щодо імпічменту", - наголошується в офіційному повідомленні на сторінці Комітету в закордонних справах Палати представників США.

Читайте також: Конгрес повісткою вимагає у Помпео документи щодо українського питання

Нагадаємо: у вересні стало відомо, що президент США Дональд Трамп ще в липні розпорядився призупинити фінансування військової допомоги для України, затверджене Конгресом США. Це викликало потужний резонанс, після чого Білий дім розблокував допомогу США.