Звільнення Цемаха погіршить відносини України з Нідерландами - депутат

Відео

Народний депутат з фракції “Європейська солідарність”, екскомандир 95-ї окремої аеромобільної бригади Михайло Забродський вважає, що звільнення з-під варти свідка у справі МН17 Володимира Цемаха погіршить відносини України з Нідерландами.

Відео з коментарем Забродського оприлюднила партія “Євросолідарність” у Facebook.

“Такий крок 100% погіршить відносини України з Нідерландами. Тому що ми фактично віддаємо в руки потенційному винуватцю трагедії ключового свідка, який міг би стати дійсно ключовою фігурою на Гаазькому трибуналі, всі шанси потрапити до якого має військово-політичне керівництво нашого північного сусіда”, - сказав Забродський.

Депутат вважає, що після звільнення Цемах опиниться в руках людини, яка, ймовірно, віддавала злочинний наказ збити “Боїнг”.

“Як відомо, лідер нашої північної країни-сусіда Володимир Путін просто так ніколи нічого не робить. І багатоходова комбінація з обміном, маніпулюванням конкретними прізвищами, які мали б опинитися в списку, - це не виключення. Можливо, це була одна з умов обміну і взагалі умов для того, щоб цей обмін відбувся”, - вважає Забродський.

На думку депутата, ключ до покращення відносин між Україною і Росією лежить не в звільненні і обміні полоненими, а у припиненні вогню і виконанні Мінських домовленостей.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 5 вересня, Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому "командиру ППО" міста Сніжне, свідку у справі МН17 Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території так званої "ДНР".

28 червня Цемаха доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про його арешт на два місяці. Він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Родичі загиблих у катастрофі MH17 занепокоєні звільненням Цемаха

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777 та навіть підтверджував, що ракету було випущено з ПЗРК "Бук".

Нещодавно у деяких ЗМІ з посиланням на джерела з'явилася інформація про те, що обмін ув'язненими між Росією й Україною не здійснюється через вимогу Москви віддати їм Цемаха. Правоохоронці Нідерландів заявили про бажання допитати Цемаха.