Немає підстав для зміни позиції Заходу щодо Росії - МЗС Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що пом'якшенню політики Заходу щодо Росії має передувати зміна позиції Москви у справі України.

Так він прокоментував пропозиції про необхідність повернення членства Росії у групі "Великої вісімки" (G8), повідомляє Польське радіо.

"Якби Росія змінила свою політику - то тільки тоді були би підстави для зміни позиції Заходу. Ми підтримуємо збереження єдності Заходу, очікуючи на зміну позиції Росії", - сказав польський міністр.

Очільник польської дипломатії вважає, що слова Трампа - це "випробовування позиції Росії".

Росію вигнали із групи G8 після анексії Криму та розв'язування війни на сході України. Відтоді група зустрічається тільки у форматі G7.

Однак президент США Дональд Трамп підтримав повернення Росії до цього кола. "На цих зустрічах ми багато часу присвячуємо Росії, а вона на них відсутня. Я вважаю, що росіяни повинні там бути, аби ми могли безпосередньо розмовляти", - сказав американський президент, додавши, що повернення зустрічей у форматі G8 за участі Росії сприятиме миру у світі.

Читайте також: Польща отримує "позитивні сигнали" з України у справі ексгумацій - Чапутович

Коментуючи цю та подібні пропозиції у Європі, Яцек Чапутович сказав, що немає підстав для зміни позиції Заходу щодо Росії, поки Москва не змінить агресивної позиції щодо України.