БПП: Перед ухваленням Виборчого кодексу слід проконсультуватися з ЦВК

Заступник голови фракції партії "Блок Петра Порошенка" Сергій Березенко наголошує, що перед ухваленням нового Виборчого кодексу потрібно проводити консультації з Центральною виборчою комісією, доки вона не почала формувати округи.

Про це Березенко сказав у кулуарах парламенту у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні робоча група завершила свою роботу, відповідний кодекс в комітеті. Комітет почне його розглядати найближчим часом. Тому якщо подивитися по часу, то треба більше провести консультацій з Центральною виборчою комісією, тому що є законодавчо визначені терміни формування, відповідно, округів на вибори за чинним законодавством. Якщо закон не буде прийнятий, ЦВК буде формувати округи. Тому це питання треба пришвидшити, якщо ми хочемо змінити законодавство", - пояснив Березенко.

Парламентарій додав, що проект нового Виборчого кодексу передбачає внесення змін до чотирьох законів.

"Не забувайте, що це кодекс, і він передбачає зміни до чотирьох законів. Це не просто закон про вибори депутатів Верховної Ради України. Тому питання є важким, і ці всі поправки, які є сьогодні в комітеті, це поправки до всіх законів. Тому, як на мене, щоб провести швидше закон, його треба було б відділяти, але зараз це вже неможливо, бо треба пройти цю процедуру", - зазначив Березенко.

Він також закликав представників "Опозиційного блоку" відкликати поправки до мовного законопроекту, щоб Рада швидше могла перейти до розгляду інших проектів законів, у тому числі Виборчого кодексу.

Водночас Березенко зауважив, що у фракції БПП неоднозначне ставлення до пропозиції скасування мажоритарної системи в новому Виборчому кодексі, оскільки є багато “мажоритарних” депутатів, які мають великий рівень підтримки.

Читайте також: Після “мовного” закону — електрокари: Омелян квапить депутатів

Березенко прогнозує, що більшість представників фракції все-таки підтримають цю пропозицію. Заступник голови фракції БПП визнає, що модель Виборчого кодексу зараз є достатньо складною.

"Мені здається, що зараз більша позиція, що треба прибирати мажоритарку, є у тих фракцій чи у тих політичних сил, кандидат у Президенти від яких набрав якусь більш-менш пристойну кількість голосів. І вони розуміють, що якщо буде чисто пропорційна система, для прикладу, то кількість мандатів, які будуть представлені від цієї політичної сили в парламенті, зросте вдвічі, і не треба буде боротися на кожному конкретному окрузі. Є інші, які набрали менше, і вони вже зараз говорять, що мажоритарка потрібна. Скільки фракцій, скільки депутатів, стільки й думок", - зазначив Березенко.

Як повідомляв Укрінформ, 7 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до Ради, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах (№ 3112-1).

8 квітня Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що зробить усе можливе, щоб новий Виборчий кодекс був ухвалений в цілому. Спікер висловив сподівання, що Рада зможе розглянути 4 тис. поправок і ухвалити Виборчий кодекс до початку парламентських виборів.