Після “мовного” закону — електрокари: Омелян квапить депутатів

Після “мовного” закону — електрокари: Омелян квапить депутатів

Укрінформ
Міністр інфраструктури Володимир Омелян закликає Верховну Раду після розгляду законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ухвалити два прокти законів щодо сприяння виробництву електрокарів в Україні.

Про це він заявив під час прес-конфернції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключовим питанням зараз є голосування двох законопроектів, які ми спільно розробили з громадськими активістами, парламентарями, вітчизняними і закордонними експертами... Цих законів конче бракує для того, щоб залучити іноземних інвесторів у виробництво комплектуючих, виробництво літієвих батарей", - сказав Омелян.

Він додав, що для будівництва заводу з виробництва літієвих батарей потрібні 1,5-2 мільярди доларів інвестицій в економіку. Ці кошти потрібні, щоб створити замкнутий цикл - від видобутку літію, його збагачення і виробництва готових батарей.

"Без законів - справа не зрушиться з місця. Я радий, що ми маємо порозуміння, що після розгляду закону про мову у парламенті, ми переходимо до законопроектів про електрокари. Я би дуже просив усі фракції нарешті проголосувати ці два законопроекти. Ми маємо унікальний шанс наздогнати в четвертій індустріальній промисловій революції країни Заходу... Ми маємо шанс скочити в електричний потяг і домчати до якісного виробництва з високооплачуваними робочими місцями", - сказав Омелян.

Міністр зауважив, що купувати електрокари вигідно, оскільки економія щорічно становитиме  щонйменше 50-60 тисяч гривень.

Він зауважив, що обмеженням для розвитку ринку електрокарів в Україні наразі є можливість підзарядки - "українці психологічно бояться виїхати в подорож поза містом на 50-100 кілометрів, бо вони розуміють, що далі може сісти батарея і переживатимуть, що робити далі".

Читайте також: Попит на електрокари у першому кварталі зріс на 71% - Укравтопром

Міністр зауважив, що для того щоб вирішити цю проблему, в Україні розвиваються зарядні станції для електрокарів.

Як відомо, у березні 2018 року у Верховній Раді зареєстрували два законопроекти №8159 і 8160 про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, які передбачають на 10 років звільнення від оподаткування і ввізного мита комплектуючих та кузовів для виробництва електромобілів (легкових і вантажних) та електробусів в Україні, від сплати пенсійного збору покупців електрокарів, і на 15 років - від податку на прибуток видобувачів літію, виробників акумуляторів і електромобілів.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у вівторок, 9 квітня, продовжить розгляд законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Станом на 12:00 депутатами вже розглянуто 1294 поправки, що становить 62%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-