У Києві обговорили способи протистояння гібридним загрозам

У ході міжнародної конференції високого рівня "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", присвяченої питанням гібридних воєн, будуть розроблені пропозиції, які дадуть змогу ефективно протистояти цим викликам.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після обговорень ми зможемо розробити пропозиції, як ми зможемо спільно гарантувати безпеку громадян і захист ліберальних та демократичних цінностей», –зазначила віце-прем’єр.

Під час виступу вона наголосила, що конфлікти 21-го століття відрізняються від тих, що були у 20-му, адже загроза сьогодні може виникнути із безневинного повідомлення в соцмережі або з появи військ без розпізнавальних знаків однієї країни на території іншої, чи з того, що свідомістю громадян однієї країни намагаються керувати з іншої.

Необхідно визнати існування цих загроз і джерело та країну їх походження, вважає Климпуш-Цинцадзе. «Ми в Україні добре розуміємо, що одним із основних джерел цих загроз є Російська Федерація, яка протягом десятиліть випробовує технології боротьби зі світом... Сьогодні, допоки європейські країни вибудовували свої інститути, супротивник обійшов і почав діяти на полі боя, яке виявилось несподіваним. Полем бою стали вибори, атаки ведуться в соцмережах, в медіа, кіберпросторі», – заявила Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, зараз агресору не обов’язково заволодіти територією іншої держави – достатньо заволодіти свідомістю її населення.

Сьогодні демократичні суспільства стають вразливими до таких загроз, зараз не залишилось жодних західних демократій, яких не торкнулись гібридні атаки з РФ, наголосила урядовець. Більше того, як зазначила Цинцадзе, інші держави починають наслідувати цей процес. На її думку, ефективну відсіч гібридній війні може дати майданчик спільної кооперації, а саме НАТО. «Саме НАТО є тією інституцією, яка здатна дати відсіч гібридній війні. Україна знаходиться на передньому краї цієї війни, яка вже сьогодні відбувається від Балтійського до Чорного морів», – заявила віце-прем'єр.

Вона нагадала, зокрема, про провокації на Азові та хімічні атаки в Британії і зазначила, що все це є ланками одного ланцюга та елементами загальної політики. Вона також зазначила, що повинна бути спільна відповідь на таку політику, і центральним елементом у цьому протистоянні є Україна.

«Сьогоднішні дискусії виведуть нас на спільне розуміння необхідності дати відсіч агресору, і ключі до цих відповідей лежать тут, в Україні», – підсумувала Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про напрацювання, які будуть запропоновані після конференції, віце-прем'єр зауважила, що будуть вироблені рекомендації щодо протистояння інформаційним загрозам, кібернетичним атакам та ролі розвідки у протидії загрозам.

«Ми свідомо зосередились на кількох темах під час конференції. Гібридні загрози та атаки відбуваються в дуже різних сферах, і тому якщо говорити про все, то це не дасть результату. Ми зосередились на трьох компонентах: інформаційні загрози та атаки, роль розвідувальних спільнот у протидії загрозам та протидія кібернетичним атакам. Ми виробили конкретні рекомендації, які будуть озвучені і під час конференції, і пізніше, після опрацювання їх на засіданні комісії зі взаємодії України з НАТО, яку я очолюю», – сказала Климпуш-Цинцадзе. 

За її словами, ці рекомендації необхідні для того, аби вийти на конкретні механізми взаємодії України і НАТО в тій чи іншій галузі.

Читайте також: Росія вже почала розігрувати свою “останню карту з гібридної колоди” - Порошенко

Як повідомлялося, конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» проходить у Києві 7–8 листопада. Її учасники підіб’ють підсумки першого десятиліття гібридної війни та розроблять рекомендації для ефективної спільної протидії цій загрозі.