Москаль закликає Раду розібратися з подвійним громадянством чиновників і депутатів

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль закликав Верховну Раду вирішити питання подвійного громадянства в правовому полі, аби не провокувати криз у стосунках між державами.

Про це йдеться на офіційному сайті голови облдержадміністрації.

Як відомо, на сьогодні за списками “Миротворця” звільнені три особи, які є працівниками Берегівської та Виноградівської райдержадміністрацій і мають статус державних службовців.

“Оприлюднення списку осіб, котрі, за твердженням сайту “Миротворець“, мають угорське громадянство, не може бути причиною для звільнень цих осіб із роботи, однак є підставою для серйозної перевірки”, – заявив Москаль.

За його словами, ст. 84 Закону України «Про державну службу» забороняє особам, які мають громадянство іншої країни, займати посади в системі державної служби. Із цими людьми, додав Москаль, проведені співбесіди, в ході яких вони особисто визнали, що мають угорське громадянство.

Читайте також: Угорські паспорти: Клімкін прокоментував скандал із сайтом “Миротворець”

Він також заявив, що особи зі списку, які займають посади в органах місцевого самоврядування, а також у сфері освіти, медицини, соціального захисту тощо, навіть у разі підтвердження наявності угорського громадянства не можуть бути звільнені, оскільки для цього немає правових підстав. Це ж стосується й численних депутатів сільських, селищних, міських та районних рад, які займаються депутатською роботою на громадських засадах.

“Як бути з цими людьми має визначити Верховна Рада України шляхом внесення відповідних змін у законодавство про працю та про статус депутатів місцевих рад”, - наголосив Москаль і закликав Верховну Раду раз і назавжди вирішити питання подвійного громадянства в правовому полі.

Як повідомляв Укрінформ, оприлюднений сайтом “Миротворець” список власників угорських паспортів на Закарпатті спричинив скандал у відносинах між Україною та Угорщиною. Сьогодні в Ужгороді з цього приводу на закритій зустрічі збиралися представники угорської громади Закарпаття за участі міністра закордонних справ Павла Клімкіна, послів, чиновників та силовиків.